Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten.


Wegens succes VERLENGD*!

Archeologie live!

We GRAVEN sleuven in het badhuis! Kom je kijken?

Voor het eerst in 75 jaar wordt er gegraven in het Thermenmuseum. Heel bijzonder, want het Romeins Badhuis is een beschermd archeologisch monument. Toch is hiervoor toestemming verleend omdat de kans groot is dat dat nieuwe informatie oplevert over de datering en functie van het badhuis in Heerlen.

Kom kijken
Dit is het onderzoek van het jaar! Wat gaan we ontdekken? Welke verhalen zal het Badhuis ons vertellen? Bezoek ook de vragenuurtjes en rondleidingen!

*Afhankelijk van de vorderingen en vondsten wordt tzt duidelijk hoe lang de archeologen bezig zijn met het gravend onderzoek.

Welke specialisten zijn aan het werk?
De archeologen zijn aanwezig op: dinsdag, woensdag en donderdag.
De restauratoren zijn aanwezig op op woensdag, donderdag en vrijdag.

Welke werkzaamheden verrichten ze?
De restauratoren fotograferen alles, dan volgt schoonmaken (met stofzuiger, stoomcleaner en spatels), daarna volgt het vastzetten van alles wat los zit met speciale mortel en het impregneren van het muurwerk zodat de uitdroging wordt stopgezet. De specialisten restaureren het stucwerk door het aanbrengen van mortel tussen de muur en de stuclaag, losse delen worden weer teruggezet.

Vragenuurtjes en rondleidingen
Wegens groot succes en de vele aanvragen hebben we de vragenuurtjes en rondleidingen verlengd!

Op woensdag middag tussen 15.00-16.00 uur is er een vragenuur waarbij de opgravingsleider vragen van publiek beantwoordt.

Rondleidingen
Gratis rondleidingen (na betaling reguliere entree)
op woensdagen om 12.00 en 14.00 uur
in het weekend 12.30 en 14.30 uur

Actie jaarkaart!
Voor een jaarkaart 2017 betaal je slechts 1 keer de reguliere entree en je ontvangt daarna een jaarkaart waarmee je de rest van het jaar (en dus de rest van het onderzoek dit jaar) gratis kunt blijven volgen!

Meer informatie over het graafonderzoek
De toestemming voor het graafonderzoek is verleend onder strikte voorwaarden. Zo worden er geen machines ingezet, maar wordt met de hand gegraven. Het gaat om een beperkt aantal sleuven van 1 meter breed. Vandaag de dag kan zelfs uit lichte verkleuringen van de bodem informatie worden afgeleid. Alle grond die uit de sleuven wordt gehaald, wordt gezeefd om zelfs de kleinste vondsten zeker te stellen.

Onderzoek en restauratie
Het bodemonderzoek maakt deel uit van het onderzoekstraject dat we in samenwerking met Provincie Limburg uitvoeren. De resultaten van de verschillende deelonderzoeken gaan hopelijk nieuwe informatie opleveren om de openstaande vragen rond het badhuis te beantwoorden. Gelijktijdig wordt het enige bewaarde Romeinse Badhuis van Nederland gerestaureerd en beschermd.

Aanvraag

Vragen?

Neem contact op:
Telefoon +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Bel me terug:
Als u uw nummer hier invoert,
bellen wij u terug.