Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Tentoonstelling
Januari

Goudklompje van de maand:

Over de begintijd van het kasteel Hoensbroek bestaat nog steeds onduidelijkheid. Er is al veel historisch onderzoek naar gedaan. In 19de-eeuwse literatuur wordt het jaar 1275 gesugge-reerd voor de start van de bouw, recent bouwhistorisch onderzoek toonde aan dat het imposante bouwwerk niet ouder kan zijn ergens eind 14de eeuw. Omdat in bronnen aangegeven is dat het kasteel er was voordat de heren Hoen de heerlijkheid Hoensbroek in 1388 kregen, is de bouwhistoricus er van uitgegaan dat 1375 een goede datering zou kunnen zijn voor de eerste bouwfase. Maar het blijft een onzekere datum als we letten op het voorwerp dat deze maand als 'goudklompje' centraal staat in de tentoonstelling 'Goudklomp-jes - vertellen het verhaal van Heerlen'.

Het is een Aquamanile in de vorm van een ram, dat tot op zijn laatst uit het midden van 14de eeuw dateert en is voorzien van groene tin-glazuur. Het is gevonden in de slotgracht van kasteel Hoensbroek tijdens een van de restauraties. Daarmee is het ook een van de oudste die in een Nederlandse collectie voorkomt. Een aquamanille (='houder van water  voor de handen') of lavabo (='ik zal wassen') is een middeleeuwse pot(je) dat gebruikt werd voor het wassen van de handen bij een belangrijk maal of een rituele religieuze handeling. Vanwege de waarde van de pot ontleende de eigenaar een zekere status aan het bezit hiervan. Mogelijk is het door de kapelaan van het kasteel gebruikt. De Aquamanile zou dus een aanwijzing kunnen geven voor een eerdere datering van het kasteel, mits het natuurlijk niet in later tijd door bijvoorbeeld de kapelaan 'antiquarisch' is verworven. Blijft dus voer voor onderzoekers. Tot nu toe zijn helaas alle vondsten en bronnen nog niet goed geïnventariseerd. Mogelijk dus dat toch nog eens een bewijsstuk voor de eerste bouw van het kasteel wordt gevonden!

Wat is een aquamanile? kijk op een van de volgende websites voor meer informatie:

Religieus Erfgoed: http://www.religieuserfgoed.nl/objecten.aspx?ID=48

The Metropolitan Museum of Art: http://www.metmuseum.org/toah/works-of-art/2007.142

Goudklompjes
De tentoonstelling 'Goudklompjes - bijzondere collectiestukken vertellen het Verhaal van Heerlen' vertelt de grote lijn van de geschiedenis van Heerlen, geïllustreerd met voorwerpen en documenten uit de depotcollecties van Historisch Goud (Thermenmuseum, Rijckheyt en Kasteel Hoensbroek. De tentoonstelling is nog te zien tot 3 februari 2013, tijdens de openingstijden van het Thermenmuseum.

Openingstijden, entree en adres:
Openingstijden: di.-vr 10.00-17.00 uur en zat.-zon. En feestdagen 12.00-17.00 uur.
Entree volw. € 6,75, senior/CJP € 6,25, kids 4-12 jaar € 5,75. Museumjaarkaart gratis
Voor meer informatie: tel. 045 - 5605100 of www.thermenmuseum.nl
Adres: Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 , 6411 CA Heerlen, Nederland

Aanvraag

Vragen?

Neem contact op:
Telefoon +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Bel me terug:
Als u uw nummer hier invoert,
bellen wij u terug.