Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten.


donderdag 17 november

Heerlen 100% Romeins

Altijd al geweten dat Heerlen van oorsprong een Romeinse stad was maar u afgevraagd waarom? In haar lezing van donderdag 17 november geeft Karen Jeneson u hier antwoord op. Tijdens de lezing hoort u hoe belangrijk de Romeinse wegen waren voor Coriovallum (Romeins Heerlen) en Zuid-Limburg. Karen Jeneson geeft inzicht in de Romeinse archeologische vondsten in en rondom Coriovallum. Ze besteedt aandacht aan het nieuwe onderzoek naar de 'Via Belgica', uitgevoerd in samenwerking met de gemeenten Meerssen, Voerendaal en Valkenburg. Om de avond compleet te maken presenteert archeologe Jeneson een aantal kersverse uitkomsten uit haar promotieonderzoek "het Romeinse landschap tussen Tongeren en Heerlen". U bent de eerste die het hoort!

Romeins Heerlen
De Romeinen legden een logistiek netwerk aan in Zuid-Limburg waar we vandaag de dag nog van profiteren. Coriovallum dankt haar bestaan aan twee Romeinse wegen; de Via Belgica van Oost naar West (van Bologne-Sur-Mer naar Keulen) en de Romeinse weg van Noord naar Zuid (van Romeins Aken naar Xanten). Beide wegen liepen via Heerlen. Dit maakt van Heerlen een kruispunt van Romeinse wegen! In de eeuwen daarna tot op heden blijven deze wegen de inrichting van Heerlen en omgeving bepalen.

Archeologe Karen Jeneson
Karen Jeneson studeerde Provinciaal-Romeinse archeologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na haar functies als veldarcheoloog en archeologisch adviseur, begon zij in 2006 aan haar promotieonderzoek naar het Romeinse landschap tussen Tongeren en Keulen. Sinds 1 december 2010 is zij de conservator van het Thermenmuseum in Heerlen.

Deelname
Karen Jenesons lezing vindt plaats op donderdag 17 november om 19.30 uur in het Thermenmuseum Heerlen. Deze lezing vervangt de geplande lezing van Maarten Dolmans. De entreeprijs bedraagt € 7,50 p.p.. Er zijn tevens voordelige passe-partouts voor de resterende lezingen te verkrijgen. Kaarten zijn te bestellen via het emailadres info@thermenmuseum.nl  o.v.v. 'entreekaarten lezingen' of bij de entreebalie van het museum. Reserveren wordt aanbevolen.

Aanvraag

Vragen?

Neem contact op:
Telefoon +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Bel me terug:
Als u uw nummer hier invoert,
bellen wij u terug.