Blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Donderdag 19 december 2013

Het Romeinse villalandschap tussen Tongeren en Keulen

Dr. Karen Jeneson (conservator Thermenmuseum Heerlen)

Het zuidelijk deel van Belgisch en Nederlands Limburg, als ook het aangrenzende gebied in het Duitse Rijnland, waren in de Romeinse tijd bezaaid met landgoederen, die herkenbaar zijn aan een typische lay-out en een sterk Romeins karakter. Deze villa’s, zoals ze worden genoemd, produceerden graan en vee voor de markt en vormden een belangrijke drijfveer van de economie in dit deel van het Romeinse rijk.
In haar doctoraatsverhandeling onderzocht dr. Karen Jeneson het Romeinse landschap op de leemgronden tussen de Maas en de Rijn. Uit haar onderzoek bleek dat het traditionele beeld, dat op villa's enkel de Romeinse elite woonde, moet worden bijgesteld. Ook toonde Jeneson aan dat onderzoekers in het verleden vooral zochten naar de villa’s, die door het gebruik van typisch Romeinse architectuur (onvergankelijk materiaal zoals steen, keramisch bouwmateriaal, beton) gemakkelijk te herkennen waren. Maar er waren ook boerderijen waarvoor alleen organisch materiaal gebruikt werd. Verder ontdekte Jeneson dat we ons beeld van de gemiddelde bewoningsdichtheid moeten bijstellen: het landschap was veel dichter bewoond dan voorheen gedacht.
Karen Jeneson studeerde archeologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na haar functies als veldarcheoloog en archeologisch adviseur, begon zij in 2006 aan haar promotieonderzoek naar het Romeinse landschap tussen Tongeren en Keulen. Sinds 2010 is zij conservator van het Thermenmuseum in Heerlen.

De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, B-3700 Tongeren.
Inkom: € 5 (gratis voor leden NKV en KLGOG).

Aanvraag

Vragen?

Neem contact op:
Telefoon +31 (0)45 560 5100

Bel me terug:
Als u uw nummer hier invoert,
bellen wij u terug.