Blijf op de hoogte van onze activiteiten.

17 januari 2014

'Luxe en decadentie bij de Romeinen'

Op vrijdag 17 januari 2014 organiseert 'Rubico - Filosofie en Cultuur’ een lezing in Heerlen met de titel: Luxe en decadentie bij de Romeinen.

De Romeinen staan bekend om hun decadente en liederlijke levensstijl. Filosoof Robert Kragting en archeologe Gemma Jansen nuanceren in deze lezing dit gangbare beeld.

Robert Kragting licht de begrippen 'luxe en decadentie' filosofisch toe en stelt ze ter discussie. De Romeinse wijsgeer Seneca (1ste eeuw n. Chr.) had veel kritiek op de weeldezucht van zijn tijd. Is zijn bijtende kritiek terecht of is zij vooral te lezen als een uiting van een hang naar traditionele waarden en zijn filosofie? Gaat dit niet over de eeuwige strijd tussen de uitersten van sober leven en mateloos genieten?

Gemma Jansen bespreekt het thema aan de hand van enkele Romeinse fresco's uit Pompeji. Het zijn losbandige banketscènes waarbij gasten op aanligbedden aan rijk gedekte tafels worden bediend door slaven. Een fresco toont een man die overgeeft. Wat vertellen de fresco's eigenlijk over de weeldezucht van de Romeinen? Zien we wel wat we denken te zien?

tijd: vrijdag 17 januari 2014, 14.00-16.00 uur
locatie: Thermenmuseum
kosten € 10,-

Voor meer informatie en reservering bel met 'Rubico - Filosofie en Cultuur', 043-3631331, of kijk op de website www.rubico.nu