Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten.

Tentoonstelling
Nieuwe beleving voor bezoekers

Restauratie Romeins Badhuis afgerond

Vanaf 2 maart is het gerestaureerd Romeins Badhuis in het Thermenmuseum Heerlen te bewonderen!

Het afgelopen anderhalf jaar is het best bewaard gebleven Romeins gebouw van Nederland ingrijpend gerestaureerd en daarbij grotendeels teruggebracht naar de staat waarin het bij de eerste opgraving in 1941 is aangetroffen. Ook zijn delen gereconstrueerd zoals het er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien.

Bij de restauratie zijn materialen en technieken gebruikt zoals de Romeinen dat ook deden. Ontbrekende bouwstenen zijn uit Kunradersteen gekapt en replica’s van dakpannen en tegels zijn met de hand gemaakt uit lokale klei. Het is heel bijzonder dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toestemming gaf om dit archeologisch rijksmonument zo vergaand te restaureren. Wethouder Jordy Clemens is trots op het eindresultaat; “We hebben dit unieke complex niet alleen veilig gesteld voor toekomstige generaties, maar kunnen bezoekers nu ook beter laten zien hoe het badhuis en het Romeinse leven daaromheen er moet hebben uitgezien. Een eerste stap op weg naar een nieuw Romeins museum.”

Preview documentaire
Naast het gerestaureerde badhuis kunnen bezoekers in het Thermenmuseum ook een nieuwe presentatie over de restauratie zien en een preview van een documentaire die in de maak is over het hele archeologische onderzoek en restauratieproces. De restauratiewerkzaamheden zijn namelijk ook aangegrepen om archeologisch onderzoek te doen en meer informatie te verzamelen over het badhuis en het Romeins verleden van Heerlen. Deze resultaten worden begin 2019 verwacht.

Aanvraag

Vragen?

Neem contact op:
Telefoon +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Bel me terug:
Als u uw nummer hier invoert,
bellen wij u terug.