12 en 13 april

Limburgse Archeologie Dagen

Limburgs Museum - Venlo
Thema: Snippers en scherven. Archeologie en historische bronnen, consensus of conflict?

Hoe verhouden archeologie en historie zich tot elkaar, wat zijn de overeenkomsten in hun aanpak, wat voegt elk toe en waarin verschillen ze? Allemaal vragen, maar ook  antwoorden, die aan bod komen op de vijfde Limburgse Archeologie Dag (LAD). In combinatie met de viering van het 150 jaar bestaan van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap wordt gezamenlijk een tweedaags congres georganiseerd in Venlo.

Programma

Praktische informatie en direct aanmelden


Lezing Karen Jeneson, conservator Thermenmuseum Heerlen
Op vrijdag 12 april houdt Karen Jeneson de lezing 'Limburgse elite zoekt Romeinse elite. Het villa-onderzoek in Zuid-Limburg in historisch perspectief'.

Hoe komen we aan onze kennis van het verleden? In hoeverre kennen we de geschiedenis van het onderzoek naar het verleden? We zijn vaak zo met de vraagstukken over het verleden bezig, dat we er eigenlijk niet zo bij stilstaan hoe bepaalde denkbeelden, interpretaties en reconstructies zijn ontstaan. Vaak gaan we er stilzwijgend vanuit dat deze gebaseerd is op objectief, kwalitatief en goed uitgevoerd onderzoek. Is dat wel zo?

In deze lezing wordt dieper ingegaan op de invloed van onderzoekers op de kennis van het verleden. Aan de hand van een concreet voorbeeld, het Romeinse villa-landschap van Zuid-Limburg, zal de spreekster laten zien hoe de geschiedenis van het onderzoek onze denkbeelden van vandaag hebben beïnvloed en nog steeds beïnvloeden. Ook wordt besproken hoe we beter vat kunnen krijgen op deze invloed, waardoor we de bijdragen van alle onderzoekers, in een ver verleden en nu, beter op waarde weten te schatten.

Informationen anfordern

Fragen?

Kontaktieren Sie uns:
Telefon +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rufen Sie mich zurück:
Wenn Sie Ihre Nummer hier gebt,
rufen wir Sie zurück.