Historie Villa de Proosdij

Gelegen aan de Via Belgica

Villa de Proosdij in Klimmen heeft een geschiedenis die ruim 1000 jaar bestrijkt. Tot het jaar 968 bezat Gerberga van Saksen een jachtslot in Klimmen. Dit slot lag centraal in het West-Frakische rijk, dicht bij Aken (haar eerste man was de kleinzoon van Karel de Grote) en dicht aan het door de Romeinen aangelegde wegennet. De oude Via Belgica liep dwars door Klimmen en aldaar bevonden zich de jachtgronden van Gerberga. Geberga trouwde een tweede keer en wel met de Franse koning, Louis IV d'Outremer, en werd zo koningin van Frankrijk. Na de dood van haar man werd ze Abdes in een klooster van de Franse Koningsstad Reims. Toen zij in het klooster ging schonk zij al haar Klimmense bezittingen aan het klooster. De bezittingen werden beheerd door een Proost en zo kwam de Grote Prosdije aan haar naam.

In het jaar 1890 kocht Burgemeester Schoenmaekers van zijn zus, een weduwe Habets, de Grote Prosdije. De Burgemeester bouwde op de oudere bebouwing van de Grote Prodije, die sinds de secularisatie in het bezit van de familie Habets was gekomen het Rijksmonument Villa de Proosdij.

De burgemeester vermaakte de villa aan zijn zoon, dokter Schoenmaekers. Zo kwam het dat de burgemeesterswoning dokterswoning werd. Dokter Schoenmaekers vertrok uiteindelijk en de notaris kocht de villa. Menig oude klimmenaar kan zich nog herinneren een keer per maand met geld naar de notaris te komen om de hypotheek te betalen.

Nadat de notaris in de jaren 70 verhuisde naar een modern kantoorpand werd de villa uiteindelijk de vakantievilla voor een Australische familie. Zo raakte het pand in zijn doornroosjeslaap. In 2006 kocht de familie Habets de Grote Prosdije terug en begon aan een grootscheepse restauratie.

Ondertussen is de Villa in oude luister hersteld. Ook het grootste deel van het park is opnieuw aangelegd. De komende jaren wordt het park nog verder ontwikkeld als Romeinse Hortus.

Bouwstijl
De villa is gebouwd in Eclectische stijl. Deze stijl kwam aan het einde van de 19e eeuw veelvuldig voor. Het ontwerp werd gemaakt met gebruik van elementen uit verschillende stijlen. Vooral de voorgevel van Villa de Proosdij springt er uit. Kruisverband en knipvoegen, lisenen (muurpijlers) en rijkelijk met stucwerk omlijste vensters in neo-klassisistische stijl.

Informationen anfordern

Fragen?