Dinsdag 25 maart 2014

Lezing over boerencultuur in de IJzertijd

Op dinsdag 25 maart 2014 houdt dr. Corrie Bakels een lezing in het Thermenmuseum getiteld ‘Wat zaait de boer? De keuze van het gewas’. In haar lezing belicht Bakels de boerencultuur van de IJzertijd en Karolingische tijd. De lezing start om 19.00 uur.
Wat zaait de boer?

Iedereen die iets wil telen staat voor de keuze: wat ga ik zaaien of planten? Het lijkt een vrije keuze, maar dat is het toch niet helemaal en dat geldt zowel voor het heden als voor het (verre) verleden. Drie factoren spelen daarbij een hoofdrol: het aanbod aan soorten (dat gedurende de Prehistorie en latere tijd alleen maar toegenomen is), de mogelijkheden die klimaat en bodem bieden én de maatschappelijke omstandigheden.

De factoren die de keuze van het gewas (mede) bepalen belicht Bakels in haar lezing, aan de hand van voorbeelden uit de Prehistorie, Romeinse Tijd en Vroege Middeleeuwen in Zuid-Limburg en aangrenzende gebieden. Uiteraard bespreekt zij ook de bronnen die ons informatie geven over de in het verleden verbouwde gewassen.
Onderzoek aan de hand van pollen en zaden

Corrie Bakels is een van de allereerste archeologen die de flora uit het verleden is gaan bestuderen aan de hand van pollen en zaden die nog in het bodemarchief bewaard zijn gebleven. Aan de hand van die pollen en zaden kunnen archeologen precies vaststellen welke planten er in een bepaalde tijd groeiden op een bepaalde plek en bijvoorbeeld welke granen er in die tijd werden gegeten. Met deze nieuwe vorm van onderzoek is men pas begonnen na de uitvinding van de elektronenmicroscoop, waarmee met name pollen zo goed in beeld konden worden gebracht, dat ze konden worden geïdentificeerd.

Corrie Bakels is als archeobotanist verbonden aan de Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden.
Expertise: archeobotany, pollen analysis, reconstruction of landscapes, food economy, agrarian history.
Onderzoeksprojecten: Neumark, Agriculture on Loess Soils West of the Rhine, Archaeobotanical research.

De lezingen vinden plaats in het Thermenmuseum en starten om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). Het programma duurt tot ca. 21.00 uur.
Toegang: € 7,50; Passe-partout (5 lezingen) € 30,00.
Toegang leden LLTB / AVL / LGOG: € 6,00; Passe-partout (5 lezingen) € 24,00.

Aanmelden: tel. 045-5605100, info@thermenmuseum.nl of via de balie van het Thermenmuseum

Informationen anfordern

Fragen?