Voortgezet onderwijs

Erfgoededucatie komt tot leven

Een druppel Romeins bloed in ons allemaal
Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. Hier vind je de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Op dit moment vindt er archeologisch onderzoek plaats waarbij opnieuw gekeken wordt naar de eigenlijke leeftijd van het badhuis.

Een bezoek aan het Thermenmuseum is naast leerzaam ook heel erg leuk voor de klas én de docent. Het museum biedt een vaste expositie aan met een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum. Daarnaast zijn er ook wisselexposities waarin de actuele resultaten van de archeoloog-specialisten centraal staan. De expo Open & Bloot vertelt - aan de hand van opgegraven objecten - over de betekenis van het badhuis en de gewoontes in de stad Coriovallum. Ook de badgang- en rituelen van de Romeinen komt aan de orde. Wist je bijvoorbeeld dat er toen al gesnackt werd in het badhuis? Maak een keuze uit ons educatief aanbod zoals de digitale kijkwijzer, vragenlijst, workshops en een Romeinse combireis door Zuid-Limburg.

Programma ‘De Romeinen komen’
Voor de brugklas en voor VWO Latijn is er het programma ‘De Romeinen komen’. Dit programma is als volgt opgebouwd:

- Het bezoek start met twee inleidende films over ‘Het badhuis’ en ‘De Romeinen komen’.
- Hierna volgt een bezoek aan de archeologische vondsten via de loopbrug. Met behulp van 3D-technieken bekijken de leerlingen vijf filmpjes die de archeologische resten van nu veranderen in de thermen van het Coriovallum. Van 2000 jaar geleden dus.
- Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met een vragenlijst over ‘Romeins Zuid- Limburg: het hele verhaal.’

TIP Download alvast de vragenlijst Brugklas of vragenlijst voor VWO Latijn.

De groep wordt in maximaal zes groepjes verdeeld. Er zijn zes thema’s waarbij verschillende onderwerpen worden belicht, ieder met een eigen kleur. Elk groepje start bij een thema met bijpassende kleur. Aan het einde hebben alle groepjes dezelfde route gelopen en dezelfde thema’s behandeld. Extra aandacht krijgen de eetgewoontes van de inwoners en de pottenbakkersindustrie van Coriovallum. Verder kunnen de leerlingen de Schatkamer bezoeken. Hier worden unieke voorwerpen tentoongesteld.
- Daarnaast kunnen de leerlingen een bezoek brengen aan de Expo Open & Bloot die ze meeneemt naar het bruisende leven van het badhuis. Wat ook de moeite waard is, is onze nieuwe vondst: de pottenbakkersoven buiten op de binnenplaats van het museum.

Digitale Kijkwijzer: Het Verhaal Van Coriovallum
Er kan ook gekozen worden voor de digitale kijkwijzer. Hier komen hedendaagse techniek en eeuwenoude geschiedenis samen. In de kijkwijzer neemt Marius, een Romeinse inwoner van Coriovallum, de leerlingen mee door het museum en zien ze onder andere de honderden objecten die in en om Heerlen zijn opgegraven. Lees er meer over via Kunst uit het Vuistje

Expositie: Open & Bloot
Deze tijdelijke expositie laat zien welke rol het badhuis in het stadse leven vervulde. De leerlingen gaan zelf op onderzoek. In een geheel vernieuwde interactieve omgeving ervaren leerlingen hoe losse puzzelstukjes van aannames en feiten samenvallen tot een eigen archeologisch verhaal.

Nog meer leren? Boek een workshop!
Het bezoek aan het Thermenmuseum is uit te breiden met een workshop naar keuze. Je kunt kiezen uit een workshop: Handel, Romeins baden of Voeding. Zo wordt het museumbezoek nog leuker! Het werken met authentiek materiaal en technieken staat in alle workshops centraal. De workshops worden begeleid door Stichting SPQR.

Meer Romeins Zuid-Limburg? Kies een voordelig combinatiebezoek!
Het huidige zuiden van Limburg heeft ruim vier eeuwen lang deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. Veroverd door Julius Caesar -rond 50 voor Christus- was het keizer Augustus die de regio inrichtte als de nieuwe provincie van Rome. Naast een bezoek aan het Thermenmuseum bezoeken jullie in Valkenburg het Museum Romeinse Katakomben. Wij bieden scholen een voordelig combinatiebezoek.

Begeleiding
Het is voor iedereen prettig als het museumbezoek goed verloopt. Daarom is het van belang dat er voldoende begeleiders meekomen die toezicht houden en eventueel helpen met de vragenlijst. Laat de begeleiders vooraf weten wat er van hem of haar wordt verwacht.

Bezoektijd
Een bezoek aan het Thermenmuseum varieert tussen de 1 ½ - 2 uren. Maak je gebruik van een workshop? Dan duurt het bezoek een uur langer.

Kosten
Voor een bezoek aan het Thermenbezoek:
- betalen scholen uit Heerlen € 2,00 per leerling;
- betalen scholen buiten Heerlen € 3,00 per leerling.

Kies je daarnaast ook voor een workshop dan komt er € 4,00 per leerling extra bij.

Reserveren en/of informatie
Neem contact op met de afdeling reserveringen via: reserveringen@thermenmuseum.nl of 0031 (0)45 - 5605283. Bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00-17.00 uur.

Informationen anfordern

Fragen?

Kontaktieren Sie uns:
Telefon +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rufen Sie mich zurück:
Wenn Sie Ihre Nummer hier gebt,
rufen wir Sie zurück.