Wandeling dagelijks mogelijk

Ontdek Romeins Zuid Limburg op je mobiel

ONTDEK ROMEINS ZUID-LIMBURG MET JE MOBIEL

 

Op 27 juni is het project 'Via Belgica Digitalis' gelanceerd: een mobiele toeristische route langs de hoogtepunten van  Romeins Zuid-Limburg. Het is een interactieve route langs een 40-tal plekken in het Zuid-Limburgse landschap - dwars door 6 gemeentes - waar belangrijk Romeins erfgoed onder de grond of aan de oppervlakte ligt. Vaak is het nog voelbaar, soms zelfs tastbaar.

Innovatief en eigentijds
Deze toeristische route wordt nu eens niet gepresenteerd in een mooi boekje. De bedrijven KF inHeritage, BIC Multimedia en BdF Productions hebben de handen ineen geslagen om deze route op een innovatieve én eigentijdse wijze vorm te geven: je volgt deze route met je smartphone. Die wijst niet alleen de weg, maar voorziet je ook van uitgebreide informatie in tekst, beeld, video én audio.

Gromaticus
Aan de hand van een Romeinse 'gromaticus' doorkruis je Zuid-Limburg. Onderweg komt deze landmeter verschillende tijdgenoten van allerlei pluimage tegen: een soldaat, een villa-eigenaresse, een oogarts, een slavin en de bekende pottenbakker Lucius uit Heerlen... Zo wordt je meegenomen in de leef- én denkwereld van de Romeinen. Maar er zijn ook filmpjes die precies vertellen wat er door archeologen zoal gevonden is aan Romeinse resten, en wat zij allemaal aan die vondsten kunnen aflezen. Er komen verschillende deskundigen aan het woord: historici, archeologen en een geoloog vertellen over wat zij allemaal weten én niet weten over de Romeinse tijd.

Kijken als een Romein
Een schat aan informatie leert je op die manier het landschap 'te lezen': te kijken door de ogen van een Romein. Hoe reisde een Romein van Mosae Trajectum naar Coriovallum: door het Geuldal of nam hij de kortere route over de heuvels? Waar bouwden de Romeinen het liefst hun villa's? Waar lagen hun grafvelden en heiligdommen. En waar werkten ze, wat deden ze? Spelenderwijs kijk je terug in de tijd en zie je hoe onze voorouders hier 2000 jaar geleden leefden. Dan wordt de enorme impact duidelijk, die de komst van de Romeinen had op het aanzien van de streek én op de mensen die hier woonden.

Ook een website
Voor iedereen die niet genoeg heeft aan de mobiele versie, is er ook nog een PC-versie met een heleboel achtergrondinformatie over alle mogelijke facetten van het leven in Romeins Zuid-Limburg en verwijzingen naar bronnenmateriaal om nog dieper in de materie te duiken.

'Via Belgica Digitalis' slaat een brug tussen erfgoededucatie en toerisme en is een mijlpaal in de uitvoering van het Via Belgica project. Daarin werken de provincie Limburg en de 6 gemeentes langs de weg (Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf) samen met als doel de Via Belgica en het Romeinse culturele erfgoed van Zuid-Limburg in te zetten bij hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van toerisme, erfgoededucatie, ruimtelijke ordening en landschapsplanning .

De route zal vanaf 27 juni te bereiken zijn via www.viabelgicadigitalis.nl, daar staat ook de link naar de mobiele versie.

Dit project werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de provincie Limburg en de gemeentes Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf.

Request

Questions?

Please contact us:
Phone+31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Call me back:
If you fill in your telephone number,
we will call you back.