Tentoonstelling
Expositie 'Goudklompjes' verlengd!

te zien tot en met 9 juni

Een film over het Heerlen van 90 jaar geleden

Heerlen was kort na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) een snel groeiende stad. Dat trok ook de aandacht van filmmakers die door Nederland trokken om voor de bioscopen korte documentaires te maken voor de voorprogramma's in de bioscopen.  Een van die filmproducenten was Willy Mullens (1880-1952). Hij startte zijn 'filmcarrière' na kennismaking met de films van de Gebroeders Lumière rond 1897 in Parijs. In 1899 begon hij samen met zijn broer een reizende bioscoop, die als 'Alberts Frères' door het land trok. Vanaf ongeveer 1900 produceerde het bedrijf films voor de Nederlandse markt. De filmproductie werd in 1914 ondergebracht in 'Haghefilm' in Den Haag. Het werd al gauw het grootste en bekendste filmproductiebedrijf voor de Nederlandse markt.

De oudst tot nu toe ontdekte, bewaard gebleven film over Heerlen is een productie van Haghefilm uit (waarschijnlijk) 1922. In de film worden vooral de nieuwigheden van de booming town uit die jaren getoond, de in 1901 vergrote Pancratiuskerk, het toen nieuwe politiebureau annex brandweerkazerne aan de Akerstraat, het net uitgebreide spoorwegstation en de  in aanbouw zijnde Vroedvrouwenschool aan de Zandweg, om maar enkele beelden uit het filmverslag te noemen.

De filmrol staat in maart als 'goudklompje' centraal in de tentoonstelling 'Goudklompjes - vertellen het verhaal van Heerlen'. Helaas kunnen we alleen een één op één geconserveerde kopie in de vitrine plaatsen, omdat de brandbare originele nitraatfilm in diepvries opgeslagen moet blijven. De veertien minuten durende film is in de tentoonstelling ook te bekijken.
Overigens is ook deze kopie en een 16mm vertoningskopie vervaardigd door 'Haghefilm'. Het was een bedrijf dat als doorstart uit het door Mullens opgerichte Haghefilm ontstond en voornamelijk nog films restaureerde, conserveerde en digitaliseerde en in Amsterdam was gevestigd. Onlangs is het voortgezet als 'Haghefilm Digitaal'.

Mooi krantenartikel in het Limburgs Dagblad over dit goudklompje: Klik hier!

Goudklompjes
De tentoonstelling 'Goudklompjes - bijzondere collectiestukken vertellen het Verhaal van Heerlen' vertelt de grote lijn van de geschiedenis van Heerlen, geïllustreerd met voorwerpen en documenten uit de depotcollecties van Historisch Goud (Thermenmuseum, Rijckheyt en Kasteel Hoensbroek. De tentoonstelling is nog te zien tot 9 juni 2013, tijdens de openingstijden van het Thermenmuseum.

Openingstijden: di.-vr 10.00-17.00 uur en zat.-zon. En feestdagen 12.00-17.00 uur.
Entree volw. € 6,75, senior/CJP € 6,25, kids 4-12 jaar € 5,75. Museumjaarkaart gratis
 

Request

Questions?

Please contact us:
Phone+31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Call me back:
If you fill in your telephone number,
we will call you back.