19 maart 2013

Romeinse villa’s en nederzettingen

Romeinse villa’s en nederzettingen
Hoe leefden de Romeinen in Simpelveld-Bocholtz en omstreken?

dinsdag 19 maart 2013, 20.00 uur
Partycentrum Oud Zumpelveld, Irmstraat 23, Simpelveld

Op uitnodiging van Heemkundevereniging De Bongard verzorgt de archeoloog Diederick Habermehl op dinsdag 19 maart een lezing over de Romeinse villanederzettingen in Simpelveld-Bocholtz en omstreken.

Simpelveld en Bocholtz tellen diverse Romeinse villa’s, die naast de bekende graven die in beide kernen zijn aangetroffen, de meest zichtbare en bekendste overblijfselen uit de Romeinse tijd zijn.

Reden om ons te verdiepen in de Romeinse villa’s en nederzettingen in onze streek. Hoe hebben deze zich ontwikkeld, zowel in het Zuid-Limburgse landschap als in de direct omliggende gebieden? Aan de hand van zowel oud als nieuw archeologisch onderzoek wordt in beeld gebracht hoe deze nederzettingen eruit zagen en hoe zij veranderden door de tijd heen. Wanneer, waarom en door wie werden die villa’s gebouwd? En woonde iedereen in zulke stenen huizen of waren er ook eenvoudige nederzettingen van boeren in Zuid-Limburg? Wie woonden en werkten hier naast en met de Romeinse immigranten? Wie waren de bewoners en de arbeiders van onder meer villa Vlengendaal en villa de Molt?

dr. Diederick Habermehl promoveerde in 2011 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een onderzoek naar de ontwikkeling van villanederzettingen in de noordelijke provincies van het Romeinse rijk. Deze studie was een deel van het grootschalige onderzoek naar het Romeinse landschap langs de Via Belgica (van Boulogne naar Keulen).

Voor leden is de toegang tot de lezing gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro.

Request

Questions?

Please contact us:
Phone+31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Call me back:
If you fill in your telephone number,
we will call you back.