Askist van Bocholtz

In 2003 werd in een bietenveld in Bocholtz door boer Hupperetz een zeer bijzondere archeologische vondst gedaan. Er werd een Romeinse askist gevonden die in een houten grafkelder heeft gestaan. Bij deze askist uit eind 2e begin 3e eeuw zijn meer dan 50 bijgiften gevonden. De vondst wordt door archeologen een van de 5 belangrijkste vondsten op Romeins archeologisch gebied in Nederland genoemd!

Lees hier het rapport van: de rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten.

Nieuwe expositie
Zes jaar later, op 1 april, is  in het Thermenmuseum de nieuwe expositie “De geest van de askist” geopend. In de nieuwe expositie kom je alles te weten over de vondst van de askist van Bocholtz en over de bijgiften. Een aantal bijzondere bijgiften zijn: de mooi versierde lanspunt, het prachtige bustebalsamarium (een bronzen beeld dat werd gebruikt tijdens het baden, er werd namelijk zeep, olie of parfum in bewaard) en het Romeinse vouwstoeltje. Deze en veel meer grafgiften worden in deze expositie over de geest van de askist tentoongesteld.
 
Archeologie
Wat moet je doen als je een archeologische vondst doet, hoe worden vondsten gerestaureerd, wat werd er allemaal meegegeven in een graf en waarom, was de overledene van de askist een man of een vrouw? Op deze en veel meer vragen krijg je in de nieuwe expositie een antwoord.
 
Doe het zelf
De tentoonstelling biedt je verder de mogelijkheid om zelf kennis te maken met archeologie door zelf dingen op te graven en je te laten zien hoe vondsten worden onderzocht en gerestaureerd. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar het Thermenmuseum en beleef het zelf!
 
 
Waan jezelf in de Romeinse tijd en proef de sfeer van 2000 jaar geleden! Dat is de belevenis die het Thermenmuseum Heerlen jou biedt. Bewonder de unieke opgraving van het gigantische badhuis en leer meer over de Romeinen in Nederland.

Request

Questions?

Please contact us:
Phone+31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Call me back:
If you fill in your telephone number,
we will call you back.