Romeinse villa Kaalheide

De Romeinse villa Kaalheide
Is een Romeinse villa op de Krichelberg in de buurt Kaalheide in de Limburgse gemeente Kerkrade in Nederland. De villa ligt aan de Krichelstraat en is van het type villa rustica. De villa was gelegen op een plateaurand van het Plateau van Spekholzerheide die hier vlakbij vrij steil naar beneden helt aan de rand van het beekdal van de Vloedgraaf/Anselderbeek

Bij opgravingen in 1950 trof men een rechthoekig plattegrond (12,5 x 7,5 meter) aan van paalgaten die van de voorganger van de stenen villa was geweest. De stenen villa was van het type porticus en was 51,5 meter lang en 21,8 meter breed. Het had aan de voorzijde een zuilengalerij (porticus), een centrale hal van ongeveer 9 bij 10 meter, en aan weerszijden van de hal lagen kleine kamers. De kamers aan de westzijde van de hal konden ook verwarmd worden volgens het hypokaustsysteem. In de villa zijn steenkoolresten aangetroffen, die daarmee de oudste getuigen zijn van steenkoolmijnbouw in de Oostelijke Mijnstreek.

Thans ligt het fundament van de Romeinse villa zichtbaar in een grasveldje tussen huizen, waar bezoekers over een brug boven kunnen lopen.

Request

Questions?

Please contact us:
Phone+31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Call me back:
If you fill in your telephone number,
we will call you back.