BEZOEK OPGRAVING DONDERDAG 15 MEI

Romeinse weg gevonden!

Bij graafwerkzaamheden op de kruising van de Ruys de Beerenbroucklaan met de Bekkerweg in Heerlen is de Romeinse weg van Coriovallum (Heerlen) naar Aquis Granni (Aken) blootgelegd. Het is voor het eerst dat deze weg archeologisch is aangetoond. Doordat aan het begin van de 20e eeuw in deze buurt al veel graven zijn gevonden, werd verondersteld dat de weg hier ergens moest liggen.

De Romeinse hoofdweg is in Zuid-Limburg op slechts enkele plaatsen daadwerkelijk blootgelegd: bij Voerendaal, Rimburg en Maastricht. Op al die locaties gaat het om de Romeinse weg ‘Via Belgica’ die van Keulen via Zuid-Limburg naar Boulogne-Sur-Mer liep. Nu is echter een andere weg opgegraven, namelijk de weg van Aken naar Xanten. Coriovallum dankte haar bestaan aan de kruising van deze twee wegen. Wethouder cultureel erfgoed Jordy Clemens vindt het geweldig nieuws: ‘Dit is een bijzondere vondst. Hiermee wordt eens temeer het belang van Heerlen bevestigd als knooppunt in de Romeinse wereld.’

De opgraving is donderdag 15 mei van 10.00 – 16.00 uur te bezichtigen. Regioarcheoloog Hilde Vanneste en Karen Jeneson, conservator Thermenmuseum, zijn dan aanwezig voor uitleg over de Romeinse weg.

Request

Questions?

Please contact us:
Phone+31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Call me back:
If you fill in your telephone number,
we will call you back.