Publicatie Romeins glas.

Romeins glas, uit particulier bezit

Een uitgave in samenwerking met het Thermenmuseum Heerlen, Historisch Goud, Gemeente Heerlen en uitgeverij Matrijs. In de eerste helft van de eerste eeuw voor Christus is ontdekt dat glas uitgeblazen kon worden. Dit had tot gevolg dat de tot dan toe bestaande technieken om glas te kunnen maken, voor het merendeel buiten gebruik raakten. De Romeinen konden vanaf dat moment immers over een geheel nieuwe en  snellere wijze van glas maken beschikken. Dat zou in de daarop volgende decennia bovendien nog eens verder geperfectioneerd worden. Het glasblazen was vanaf dat moment een belangrijke industrie die niet langer beperkt bleef tot glascentra, zoals Sidon en Alexandrië. Het breidde zich uit door het gehele Romeinse Rijk. Uit de eerste eeuwen van onze jaartelling zijn vele unieke Romeinse glasvoorwerpen bewaard gebleven.
 
Waar vroeger glascollecties van musea en universiteiten de aandacht opeisten, vormt Romeins glas uit particulier bezit het overzichtswerk van het Romeinse glaswerk uit Nederlandse privécollecties. Het behandelt niet alleen hoogwaardig vakwerk van individuele ambachtslieden, maar ook de producten van de glasindustrie. Na een veelomvattende inleiding over de geschiedenis en de productietechnieken van glas, komen twaalf groepen van verschillende glasvormen aan bod. Denk aan schalen en kommen, sprenkelaars en pelgrimsflesjes, dadel- en druiventrosflesjes en vierkante flessen. Door schitterende foto's komen de antieke glasobjecten tot leven.
 
Dit boek laat zien dat ons land een aantal particuliere collecties van Romeins glas telt die niet alleen fraai zijn, maar vooral getuigen van hoge kwaliteit!
 
De auteurs hebben de gegevens weten te verwerken tot een vlot leesbaar boek. Hierdoor is het boek voor de geïnteresseerde een goede kennismaking met Romeins glas en voor collectioneurs een gedetailleerd naslagwerk.

Request

Questions?

Please contact us:
Phone+31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Call me back:
If you fill in your telephone number,
we will call you back.