3 en 4 oktober

Het Weekend van de Wetenschap

Save the date - 3 en 4 oktober
Het Weekend van de Wetenschap komt er weer aan! Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober beleef je live wetenschap en technologie. Ga backstage bij bedrijven, instituten en musea op meer dan 200 locaties in Nederland. Ook Kasteel Hoensbroek, het Thermenmuseum en Rijckheyt nemen deel!

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is een van de grootste en mooiste kastelen van het land. Dit enorme slot is een kasteelmuseum. U dwaalt er door meer dan veertig (!) kasteelvertrekken. Voor jong en oud is in dit kasteel van alles te beleven!

Tijdens het weekend van de wetenschap vertelt de kasteelgids u alles over de levensgeschiedenis van de familie Hoen; de eigenaren van Kasteel Hoensbroek. "Hoe zit dat met de familie Hoen? Wat is er met hen gebeurd? Leven er nog erfgenamen?"

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober starten de rondleidingen om 12.00, 13.00 en 14.00 uur. U kunt zich melden bij de kasteel kassa; vooraf inschrijven is wenselijk. De maximale groepsgrootte is 25 personen.
Inschrijven kan via info@kasteelhoensbroek.nl, de balie van Kasteel Hoensbroek of telefonisch 045-5227272.

"Hoe maak je een film ?". Neem uniek kijkje achter de schermen. Hoe komt een film tot stand en hoe maak je historische beelden die in CODE M zitten zo levensecht na? Wat doet een regisseur en wat een scenarioschrijver? Al deze vragen worden beantwoord door o.a. verhalen van de cast & crew, een interview met de regisseur Dennis Bots en veel 'achter de schermen-beeld' van CODE M. Dit alles kunt u zien en beluisteren op de grote kasteelzolder.

Entree: volwassenen € 9.75, kinderen 4 t/m 12 jaar € 7.25,  museumjaarkaart gratis.
Openingstijden van 10.00 uur - 17.30 uur.
Kasteel Hoensbroek, Klinkertstraat 118, Hoensbroek, 045-5227272, www.kasteelhoensbroek.nl

Thermenmuseum
In het Thermenmuseum in Heerlen vindt u de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de Thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland.

De bezoekers worden de originele Romeins archeologische vondsten van Coriovallum (Heerlen) getoond. Deze vondsten behoren tot de collectie van het RMO Leiden en worden nu tijdelijk ter beschikking gesteld aan het Thermenmuseum. Bijzonder is dat wat in Heerlen gevonden is, weer terug is op Heerlense bodem! "Heerlen heeft een rijk Romeins verleden!"

Tijdens het weekend van de wetenschap kunt u een presentatie bijwonen van conservator Karen Jeneson om 14.00 en 15.30 uur. De conservator legt in haar verhaal uit  hoe vondsten worden beoordeeld  "Wat maakt een stuk een topstuk?" en ze vertelt over het aanstaande onderzoek naar het Romeinse badhuis.

Vooraf inschrijven is wenselijk dit kan via info@thermenmuseum.nl, de balie van het Thermenmuseum of telefonisch 045-5605100.

Entree: volwassenen € 7.75, kinderen  4 t/m 12 jaar € 6.75, museumjaarkaart gratis.
Openingstijden van 12.00 uur - 17.00 uur.
Thermenmuseum Heerlen, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, 045-5605100, www.thermenmuseum.nl

MuseumJeugdUniversiteit
Oud historicus en schrijver Anton van Hooff geeft in het Thermenmuseum een speciaal college over Romeinse wetenschap voor de deelnemers van de MuseumJeugdUniversiteit. Dit speciaal college is al vol geboekt.

Rijckheyt
Rijckheyt is het centrum waar de historische archieven en collecties van de gemeenten Brunssum, Gulpen-Wittem, Heerlen, Nuth, Simpelveld en Voerendaal worden beheerd en beschikbaar gesteld.

Bij Rijckheyt worden de historische bronnen uit de regio bewaard en beheerd. Van eeuwenoude perkamenten charters tot oude ansichtkaarten en vuistdikke registers. In de studiezaal kunt op zaterdag 3 en zondag 4 oktober een aantal van deze bronnen bekijken. De originele rechtbankdossiers van de bokkenrijders, de oudste doopboeken, glas negatieven of de microfiches van de kranten van de afgelopen decennia. Normaal zijn de depots waar al deze historische schatten worden bewaard, zorgvuldig afgesloten; dit weekend echter niet. Er zullen rondleiding gehouden worden in de depots waarbij u alles te weten komt over het bewaren en beheren van deze oudste bronnen uit de regio.

Op de zaterdag 3 en zondag 4 oktober starten de rondleidingen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Het Thermenmuseum en Rijckheyt zijn gehuisvest in hetzelfde gebouw. Bij deelname aan de activiteiten van het Thermenmuseum en Rijckheyt dan betaalt u in het weekend van 3 en 4 oktober de entree van het Thermenmuseum.

Entree: volwassenen € 7.75, kinderen 4 t/m 12 jaar € 6.75, museumjaarkaart gratis.
Openingstijden van 12.00 uur - 17.00 uur.
Rijckheyt, Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen, 045-5604401, www.rijckheyt.nl