Tentoonstelling
14 september t/m 3 februari 2013

Expositie Goudklompjes

Het verhaal van Heerlen
De geschiedenis van Heerlen is een bijzonder verhaal. De eerste tastbare bewijzen van het bestaan van Heerlen stammen uit de prehistorie en zijn al bijna 5000 jaar oud. Historisch Goud, de culturele erfgoedinstelling van Heerlen bestaande uit Thermenmuseum, Kasteel Hoensbroek en Rijckheyt heeft in zijn collecties bijzondere voorwerpen en archiefstukken uit die vijf millennia van de Heerlense geschiedenis. Deze zijn bijna nooit te zien in de bestaande presentaties: hoog tijd dus om ze uit de depots te halen en er een speciale tentoonstelling aan te wijden.

De tentoonstelling 'Goudklompjes' toont bijzondere collectiestukken die elk op unieke wijze getuigen van een stukje rijke Heerlense stadsgeschiedenis. 'Goudklompjes' wordt gepresenteerd in de tijdlijn van het Verhaal van Heerlen en is vanaf  14 september te zien in het Thermenmuseum. Grijp deze kans om de verborgen schatten uit de collecties van Historisch Goud te bewonderen!

Iedere maand een topstuk
Iedere maand  staat één topstuk uit de collectie centraal. Zo zijn er telkens nieuwe pronkstukken te zien. Van 15 november tot 15 december siert een bijzondere glazen Frankische stortbeker de entree van de tentoonstelling 'Goudklompjes' in het Thermenmuseum. De blauwgroene glazen stortbeker komt uit een Merovingische graf (6de eeuw n. Chr.) dat in 1929 in Heerlerheide is opgegraven. Het opgegraven skelet had deze drinkbeker in de rechterhand. Waarom had de overledene de stortbeker meegekregen en zou er iets in de beker hebben gezeten?

Vroeg middeleeuwse geschiedenis van Heerlen nog steeds een raadsel
Over de tijd van de Frankische en Merovingische koningen zijn geen geschreven bronnen bewaard gebleven. Hoe het leven en het bestuur in onze regio er uitzag is nog steeds onduidelijk. Alleen bodemvondsten maken zichtbaar dat er bewoning is geweest. Zo zijn er sporen van bewoning gevonden bij de Romeinse villa in Voerendaal tot in de zevende eeuw. Het in 1929 opgegraven grafveld in Heerlerheide laat zien dat ook daar in de zesde eeuw bewoning was en dat er voor het levensonderhoud gejaagd en graan verbouwd werd. Nog nooit is er uitgebreide studie verricht naar deze periode uit de geschiedenis van Heerlen. Wel hebben Heerlense historici en archivarissen beweerd dat er een Frankische nederzetting in het centrum geweest moet zijn, maar bewezen is dat nooit. Tot nu toe zijn de vondsten en bronnen nog niet goed geïnventariseerd. Werk aan de winkel dus voor nieuwe onderzoekers! Wilt u weten welk topstuk de volgende maand bijzondere aandacht krijgt, houdt dan onze website in de gaten.

Vanaf 8 oktober kunt u bij Historisch Goud deelnemen aan de cursus Regionale geschiedbeoefening, waarin u kunt kennismaken met de geschiedenis van oostelijk Zuid-Limburg en Heerlen.  De cursus bestaat uit theoretische informatie en enkele praktijklessen waarin u leert onderzoek doen naar de geschiedenis van de regio of van uw  familiegeschiedenis. Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

Leuke activiteiten tijdens vakanties
Rondom de tentoonstelling 'Goudklompjes' worden tal van leuke activiteiten georganiseerd. In de kerstvakantie kan iedereen, jong en oud, tijdens openingstijden van het Thermenmuseum deelnemen aan de oude spelen. Ook zijn er open archiefdagen met een rondleiding door de depots, zijn er workshops mozaïek maken en kalligrafie/schrijven en interessante stadswandelingen. Houdt u deze website in de gaten voor het complete vakantieprogramma.

De "Goudklompjes" zijn te zien in het Thermenmuseum tijdens de reguliere openingstijden van het Thermenmuseum.

Demande

Des questions à nous poser

Contactez-noud:
Tél. +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rappelez-moi:
Laissez-nous votre numéro de téléphone
ci-dessous, et nous vous rappellerons.