Tentoonstelling
rondom het onderzoek naar het Heerlens Romeins Badhuis

Bouwen om te baden

Over het onderzoek naar de bouw van het Romeinse badhuis

Laatste kans expositie Thermenmuseum tot 17 juli

Nieuwe technieken en onderzoeksmethoden zorgen voor nieuwe inzichten
over het Romeins Badhuis in Heerlen

Een team van onderzoekers en archeologen bestudeert met nieuwe onderzoeksmethoden het best bewaarde Romeinse publieke badgebouw van Nederland, 2500m2 Romeins bouwwerk. Nu al komen zij met nieuwe inzichten over de datering en de bouw van de thermen. De specialisten vertellen tijdens de expositie Bouwen om te Baden over hun vondsten en hun herziene kijk op het Romeins badhuis. Nog te zien tot 17 juli in Heerlen.

Innovatieve Romeinen
De Romeinen ontwikkelden innovatieve materialen, zoals baksteen, beton, waterdichte stuc, en vensterglas. Ook vervolmaakten zij technieken als boogconstructies en vloer- en wandverwarming. Dit alles pasten zij toe  bij de bouw van het badhuis. De Romeinen veranderden de bouwkunst en architectuur blijvend; tot op de dag van vandaag werken we nog met dezelfde materialen en technieken.

Leer over onderzoeksmethoden
Nieuwe onderzoeksmethoden als geofysica en 3D-scans zijn nodig om het juiste verhaal van het Romeins badhuis te kunnen vertellen. Daarnaast kan met de nieuw verworven kennis het badhuis op de juiste manier gerestaureerd en geconsolideerd worden en blijft het behouden voor de toekomst.

Nieuwe expo en Romeins event
In voorbereiding is de nieuwe expositie ‘Open en Bloot’ die op 13 augustus opent. Deze expositie laat zien welke rol het badhuis in het stadse leven vervulde. Tip: de opening vindt plaats op de dag van het Romeins festival in Heerlen. Die dag nemen we de bezoekers mee in de sfeer van het Coriovallum en laten ze  het oude Romeinse stadsleven ervaren, middels geluid, smaak, geur en beleving.

TIP: Iedereen die het Thermenmuseum bezoekt, ontvangt een toegangskaart die de rest van 2017 geldig is.

 

 

Demande

Des questions à nous poser

Contactez-noud:
Tél. +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rappelez-moi:
Laissez-nous votre numéro de téléphone
ci-dessous, et nous vous rappellerons.