15 december

Lezing Fik Meijer ´Reizen in de Romeinse tijd´

 

Op 15 december is classicus en historicus Fik Meijer te gast. Fik Meijer is oud-hoogleraar en de veelgeprezen auteur van talloze artikelen en boeken over de oudheid. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs. Bent u benieuwd naar de verschillende aspecten van het Romeinse reizen over zee en over land? Fik Meijer vertelt in zijn lezing over de Romeinse schepen en havens, de wegen en wagens, en de Romeinse motieven om op reis te gaan.

Reizen in de Romeinse tijd
Het onderwerp van de lezing is ´Reizen in de Romeinse tijd´. In de eerste eeuw van onze jaartelling strekte het Romeinse rijk zich uit van Engeland in het westen tot de rivier de Eufraat in het oosten en van de Rijn en de Donau in het noorden tot de Sahara in het zuiden. Er woonden tussen de 60 en 80 miljoen mensen. De mediterrane landen vormden de kern van dat rijk. Talloze schepen zeilden kris kras over de Middellandse zee. Handelaren, artsen, toneelspelers, sporters, pelgrims en toeristen reisden via het water. Meer in het binnenland waren de grote wegen de belangrijkste verkeersaders die te voet of per paard en wagen bereisd werden.

Classicus en historicus Fik Meijer
Fik Meijer (1942) werd in 1992 bijzonder hoogleraar in de Zeegeschiedenis en Maritieme Archeologie van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam. In 1999 werd hij benoemd tot hoogleraar Oude Geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat. De laatste tien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder de boeken ´Keizers sterven niet in bed´ (2001) en ´Helden en heldinnen in de oudheid´ (2008).

De lezing is inmiddels uitverkocht, u kunt u aanmelden voor de wachtlijst.
via email: info@thermenmuseum.nl of telefoon: 045 - 560 51 00.

Demande

Des questions à nous poser

Contactez-noud:
Tél. +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rappelez-moi:
Laissez-nous votre numéro de téléphone
ci-dessous, et nous vous rappellerons.