25 februari 2014

Van Keltische keuterboer tot Romeinse ‘agricola’

Op dinsdag 25 februari houdt dr. Karen Jeneson de lezing "Van Keltische keuterboer tot Romeinse ‘agricola’. De transformatie van het boerenbestaan op de löss in de Romeinse tijd."

De lezing is onderdeel van het programma horend bij de tentoonstelling ‘De eerste boeren’, die momenteel te zien is in het Thermenmuseum.

Lezing
Voor de komst van de Romeinen woonden in het huidige Zuid-Limburg Keltische boeren, die met kleinschalige landbouw en veeteelt zichzelf in leven hielden. Na de inlijving in het Romeinse rijk veranderde het leven in de regio compleet. Ook op het platteland vonden ingrijpende veranderingen plaats. Karen Jeneson zal tijdens haar lezing ingaan op de aard en omvang van de transformatie van het leven van de boeren in Zuid-Limburg in de Romeinse periode. Ze gaat in op de oorzaken van deze veranderingen. Ook komt het dagelijks leven van een inheems-Romeinse boer in deze regio aan bod.

De lezing vindt plaats in het Thermenmuseum en start om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). Het programma duurt tot ca. 21.00 uur. Toegang: € 7,50. Aanmelden: tel. 045-5605100, info@thermenmuseum.nl of via de balie van het museum.