10 september 2011 t/m 1 april 2012

Er was eens een Romeinse weg...

Een bezienswaardige expositie over reizen in de Romeinse tijd. Tijdens jouw bezoek aan deze tentoonstelling stap je in het leven van een Romein en beleef je het reizen van de Romeinen zo’n 2000 jaar geleden.

Het Thermenmuseum produceerde samen met het Romeins-archeologisch museum in Bavay deze bijzondere tentoonstelling. In Bavay zijn de resten te bewonderen van het Romeinse forum van de stad Bagacum, hoofdstad van de Gallische stam de Nervii. In de tentoonstelling zijn voorwerpen te zien van 19 musea, afkomstig uit vijf Europese landen. Topstukken uit bijvoorbeeld Xanten, Trier, Parijs en Keulen zijn voor deze tentoonstelling tijdelijk in Heerlen.

De thema's die aan de orde komen:
De rol die wegen speelden in het noorden van het Romeinse Rijk
Wegen spelen in onze samenleving een grote rol. Naast een toeristische en recreatieve betekenis, hebben ze vandaag vooral een economische functie. Maar hoe zat dat in de tijd van de Romeinen? Welke rol vervulden wegen toen? Hoe werden mensen, goederen en middelen van de ene plaats naar de andere vervoerd?

De aanleg van wegen
Met welk doel werden de Romeinse wegen aangelegd? Was dat vanuit militair strategische doeleinden of voor de economie, de communicatie en het verspreiden van de Romeinse cultuur? Wie legden de wegen aan en hoe gebeurde dit precies?

Mijlpalen en kaarten
Op regelmatige afstanden langs de Romeinse wegen stonden mijlpalen; grote stenen zuilen waarop de afstand tot de dichtstbijzijnde grote plaats stond aangegeven. Het waren dus een soort ANWB-borden. Hoe gebruikten de Romeinen deze mijlpalen? En welke andere middelen gebruikten de Romeinen om de weg te vinden?

De laatste reis: de weg en de doden
Romeinen geloofden in een leven na de dood. Op veel plekken begroeven zij hun doden langs de grote wegen. Wat was de religieuze en spirituele betekenis hiervan?

De weggebruikers
Wie waren de reizigers in de Romeinse tijd, welke dieren en voertuigen werden als vervoer gebruikt en welk materiaal werd meegenomen tijdens het reizen? En hoe verplaatste men zich in heuvelachtige gebieden?

Een god als reisgenoot
Waren er goden die speciaal met reizen werden geassocieerd? Wat waren de rituelen van leven en dood die met het reizen waren verbonden? Welke goden beschouwde men als reisgenoot?

Entreeprijzen:
Volwassenen: 6,75 euro, Senior/CJP: 6,25 euro, Jeugd 4-12 jaar: 5,75 euro Kids 0-3 jaar: gratis, Museumjaarkaart: gratis

Bezoek deze tentoonstelling over reizen in de Romeinse tijd!