Tentoonstelling
Villa de Proosdij ontwikkelt Romeins project

Romeins Limburg Groeit!

Villa de Proosdij heeft in samenwerking met het Thermenmuseum op landgoed de Proosdij te Klimmen een nieuwe Romeinse beleving gerealiseerd. Een Romeinse hortus en bijbehorende expositie zijn op het landgoed te bekijken. En in de Romeinse Brasserie is het genieten van Romeinse kookkunsten.

Jasper Habets, mede-eigenaar Villa de Proosdij, vertelt: “In 2011 heb ik in opdracht van de gemeente Voerendaal een landmark gemaakt rond het vermeende Romeinse verleden van de kerk van Klimmen. L1 interviewde Karen Jeneson (conservator Thermenmuseum) en mij voor de onthulling. Tijdens die radiouitzending leerde ik Karen kennen. Naast beeldende kunst is tuinkunst een andere grote passie van mij. Ik had dan ook al langer plannen om het landgoed rond Villa de Proosdij opnieuw in te richten. Karen vertelde mij over de Romeinse geschiedenis van de gronden rond de Villa. Daaruit is het idee ontstaan een Romeinse tuin in te richten. Het enthousiasme van Karen, die op dat moment nog promoveerde op het het Romeinse Villalandschap in onze omgeving en mijn enthousiasme over de verschillende toepassingen van groen in de Romeinse tijd en de veranderingen die zij in ons landschap realiseerden, mondde uit in een plan voor een tuin van bijna 20.000 m2. Twee jaar onderzoek hebben de plannen vormgegeven. De Hortus wordt een tuin die laat zien welke planten de Romeinen hier heen brachten, de planten die al voorkwamen op de rijke lössgronden en waar ze planten voor gebruikten. Van kleurstoffen tot geneeskrachtig, om te koken of goden te vereren, elke plant had voor de Romeinen nut. In de komende 3 jaar worden de tuinen één voor één aangelegd op ons landgoed.”

Start project: hortus en expositie
Villa de Proosdij heeft een inmiddels de eerste Romeinse tuin aangelegd. Daarnaast heeft het Thermenmuseum een bijzondere expositie ingericht in de gewelven van de villa over het Romeinse platteland in onze streek, de Romeinse keuken en het Hortusproject. Om de Romeinse beleving compleet te maken is het mogelijk om bij de villa Romeinse gerechten te proeven in de Romeinse brasserie Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kruiden uit de keukenkruidentuin. Dit is alles te zien, beleven en te proeven bij Villa de Proosdij.

Openingstijden expositie, hortus en brasserie
1 april t/m 1 november: woensdag t/m zondag, 12.00-19.00 uur.

Villa de Proosdij, Klimmenderstraat 2, 6343 AC Klimmen, +31 (0)45-4053210
www.villadeproosdij.com

Demande

Des questions à nous poser

Contactez-noud:
Tél. +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rappelez-moi:
Laissez-nous votre numéro de téléphone
ci-dessous, et nous vous rappellerons.