27 mei 2014

Lezing Theo Bastiaens

Op dinsdag 27 mei houdt Theo Bastiaens, voorzitter van de stichting Historische Landbouw een lezing over 'Het oude nieuwe.'; de boerenlandbouw in de 19e eeuw. De lezing maakt onderdeel uit van het randprogramma van de tentoonstelling 'De eerste Boeren'.

Boerencultuur vanaf 1800
Al eens gehoord van eenkoren, emmer, blauwe tarwe, naakte gerst en naakte haver? Oude granen en gewassen zijn door de meesten van ons vergeten; toch worden zij in deze tijd onder belangstelling als ‘nieuw’ soort weer onder de aandacht gebracht. Gewassenteleers hebben namelijk voor hun ‘nieuwe’ gewassen altijd de oude voorouders nodig. In zijn lezing benadrukt Bastiaens het belang van de oude gewassen, de genenbanken en initiatieven die de nog voorhanden zijn de oude gewassen te blijven telen.

Bastiaens vertelt verder over het ontstaan van graan en de grote diversiteit, over landrassen en grondbewerking rond 1800 tot en met nu. Maar ook geeft hij antwoord op de vraag: wat doet de overheid en het bedrijfsleven ten aanzien van het bewaken en instandhouden van de biodiversiteit?

Paarden mee!
De presentatie wordt verlevendigd met beeldmateriaal en echte attributen, waaronder  ploegen, een originele ossenjuk, een meer dan 150 jaar oude volhouten wiel, muilsper en oude, zeer zeldzame zaden van granen. Zelfs de trekpaarden van meer dan 1000 kg komen mee!

Theo Bastiaens
Theo Bastiaens is werkzaam bij de gemeente Heerlen. Vanaf zijn jeugd was Bastiaens in de paardenstal te vinden. Zijn interesse en passie voor paarden leidde hem naar diverse opleidingen in de agrarische richting, o.a. de middelbare landbouwschool, de opleiding gediplomeerd paardentrainer en hoefsmid (specialisatie koudbloeden). Inmiddels is hij voorzitter van de Stichting Historische Landbouw en eigenaar van 4 trekpaarden. Als vertegenwoordiger van de Stichting Historische Landbouw zit Bastiaens in verschillende netwerken, waaronder 'Eeuwig Moes'. Hij zet zich in voor biologische landbouw en teelt 40 à 50 jaar oude tarwerassen uit Nederland en Rusland op de akkers van Jo Gerards, Nonke Buusjke en Natuurmonumenten.

De lezing vindt plaats in het Thermenmuseum en start om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). Het programma duurt tot ca. 21.00 uur. Toegang: € 7,50; Passe-partout (5 lezingen) € 30,00. Aanmelden: tel. 045-5605100, info@thermenmuseum.nl of via de balie van het Thermenmuseum.

Demande

Des questions à nous poser

Contactez-noud:
Tél. +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rappelez-moi:
Laissez-nous votre numéro de téléphone
ci-dessous, et nous vous rappellerons.