Basisonderwijs

Erfgoededucatie komt tot leven

Een druppel Romeins bloed in ons allemaal
Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. Hier vind je de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Op dit moment vindt er archeologisch onderzoek plaats waarbij opnieuw gekeken wordt naar de eigenlijke leeftijd van het badhuis.
 
Een bezoek aan het Thermenmuseum is naast leerzaam ook heel erg leuk voor de klas én de docent. Het museum biedt een vaste expositie met een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum. Daarnaast zijn er wisselexposities waarin de actuele resultaten van de archeoloog-specialisten centraal staan. De nieuwe expo Open & Bloot vertelt - aan de hand van opgegraven objecten - over de betekenis van het badhuis en de gewoontes in de stad Coriovallum. Ook de badgang- en rituelen van de Romeinen komt aan de orde. Wist je bijvoorbeeld dat er toen al gesnackt werd in het badhuis?
 
Programma ‘De Romeinen komen’
Voor de groepen 5-6 en 7-8 is er het programma ‘De Romeinen komen’. Dit programma is als volgt opgebouwd:- Het bezoek start met twee inleidende films over ‘Het badhuis’ en ‘De Romeinen komen’.
 
- Hierna volgt een bezoek aan de archeologische vondsten via de loopbrug. Met behulp van 3D-technieken bekijken de leerlingen vijf filmpjes die de archeologische resten van nu veranderen in de Thermen van het Coriovallum. Van 2000 jaar geleden dus.
 
- Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met een vragenlijst over ‘Romeins Zuid- Limburg: het hele verhaal.’ De groep wordt in maximaal zes groepjes verdeeld. Er zijn zes thema’s waarbij verschillende onderwerpen worden belicht, ieder met een eigen kleur. Elk groepje start bij een thema met bijpassende kleur. Aan het einde hebben alle groepjes dezelfde route gelopen en dezelfde thema’s behandeld. Extra aandacht krijgen de eetgewoontes van de inwoners en de pottenbakkersindustrie van Coriovallum. Verder kunnen de leerlingen de Schatkamer bezoeken. Hier worden unieke voorwerpen tentoongesteld.
 
- Daarnaast kunnen de leerlingen een bezoek brengen aan de Expo Open & Bloot die ze meeneemt naar het bruisende leven van het badhuis. Wat ook de moeite waard is, is onze nieuwe vondst: de pottenbakkersoven buiten op de binnenplaats van het museum.
 
Nog meer leren? Dan kun je het bezoek uitbreiden met de workshop ‘Romeinen en vrije tijd’. Deze workshop gaat over waarmee de Romeinen zich bezighielden na een lang werkdag. Zo hielden ze van spellen en waren ze fervent gokkers. De leerlingen worden meegenomen in het leven van de Romeinse samenleving.
 
Begeleiding
Het is voor iedereen prettig als het museumbezoek goed verloopt. Daarom is het van belang dat er voldoende begeleiders meekomen die toezicht houden en eventueel helpen met de vragenlijst. Laat de begeleiders vooraf weten wat er van hem of haar wordt verwacht.
 
Bezoektijd
Een bezoek aan het Thermenmuseum varieert tussen de 1 ½ - 2 uren. Maak je gebruik van de workshop? Dan duurt het bezoek een uur langer.
 
Kosten
Voor een bezoek aan het Thermenbezoek:
- betalen scholen uit Heerlen € 2,00 per leerling;- betalen scholen buiten Heerlen € 3,00 per leerling.Kies je daarnaast ook voor een extra workshop, dan komt er € 4,00 per leerling extra bij. Begeleiders hebben gratis entree.
Reserveren en/of informatie
Neem contact op met de afdeling reserveringen via: reserveringen of 0031 (0)45 - 5605283. Bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag tussen 10.00-17.00 uur.

Demande

Des questions à nous poser

Contactez-noud:
Tél. +31 (0)45 560 5100
E-mail info@thermenmuseum.nl

Rappelez-moi:
Laissez-nous votre numéro de téléphone
ci-dessous, et nous vous rappellerons.