Archeologie in Zuid Limburg

De vroegste opgravingen van Romeinse overblijfselen in Zuid-Limburg werden meestal uitgevoerd door notabelen, zoals pastoors en artsen, met een passie voor de klassieke oudheid.

Archeologie was een hulpwetenschap van de geschiedenis en bestond als vakgebied nog niet. De opgravingen van toen zijn niet te vergelijken met die van nu. Het fysieke graafwerk werd uitgevoerd door ingehuurde dagloners. Opzienbarende vondsten van stenen askisten en villa's kwamen regelmatig in de krant en in sommige gevallen konden bezoekers de resten zelf komen bekijken.

Het in 1929 opgerichte Limburgs Genootschap voor Oudheidkunde en Geschiedenis (LGOG) had naast een blad ook een eigen museum, waarin de zogenaamde Bonnefanten-collectie werd tentoongesteld.