voortgezet onderwijs

Nog meer leren? Boek een workshop!
Het bezoek aan het Thermenmuseum is uit te breiden met een workshop naar keuze. Zo wordt het museumbezoek nog leuker! Het werken met authentiek materiaal en technieken staat in alle workshops centraal. De workshops worden begeleid door Fortvnata.

‘On Tour’ door het Romeinse Rijk, workshop handel
Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd. Romeinen bouwden een immens wegennet in het hele Romeinse rijk. Dat was niet alleen voor het verplaatsen van de troepen, maar ook voor handelaars. Er werd al volop gehandeld. Wat importeerde en exporteerde men vanuit onze regio? Welke Romeinse wegen liepen door deze regio? Handeldrijven zonder schriftelijke verklaring was ondenkbaar. Leerlingen gaan aan de slag met schrijven in het Latijn en de papyrus. Zo kom je wel verder in het Romeinse rijk.

Romeins Badderen, workshop Romeins Baden
Scrub je huid en voel hoe een Romeinse huidschraper werkt. Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd. Maak je eigen authentieke bodylotion, gebaseerd op een neutrale vocht inbrengende lotion, aangevuld met een eigen geurcreatie van heerlijk riekende kruiden, vruchten en bloemen. Welke kruiden kende men toen al?

Romeinse (Olie)Bollen, workshop voeding
Met de komst van de Romeinen veranderde het eetpatroon in onze regio. Romeinen brachten veel nieuwe producten mee: van kip tot walnoten. Welke voedingsproducten kenden zij nog meer? Hoe vaak at een Romein op een dag? Hoe weten we dat? Tijdens deze workshop maken de leerlingen onder andere kennis met verschillende soorten graan die destijds verbouwd werd. Ze worden keukenslaaf en gaan aan de slag om een heerlijke Romeinse snack te maken.