In het netwerk van de Canon van Nederland werken musea en erfgoedinstellingen samen om de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Het is niet voor niets dat het Romeinse badhuis als sleutelstuk is opgenomen in de Canon. Het is een erkenning van de rol en betekenis van dit erfgoed in ons land. Naast dit topstuk is ook de kruik van de pottenbakker Lucius een sleutelstuk bij het venster van de Romeinse Limes.

Bekijk ons museum in de Canon van Nederland

Geselecteerde sleutelstukken

  • Het publieke badhuis van Coriovallum, het huidige Heerlen, is het oudste stenen gebouw van Nederland én tevens het eerste sleutelstuk. Vanaf halverwege de eerste eeuw na Christus is dit badhuis maar liefst vier eeuwen lang de ontmoetingsplaats in de regio geweest. Als tijdloos symbool staat het badhuis voor sociale dynamiek in Romeins Nederland.
  • Het tweede sleutelstuk is de kruik van Lucius. De tweeduizend jaar oude inscriptie op deze Romeinse kruik van een pottenbakker speciaal voor de Germaanse vrouw Amaka is in feite de oudste liefdesverklaring van Nederland.

Over de Canon van Nederland

Met de Canon van Nederland sta je oog in oog met de geschiedenis van Nederland. De Canon neemt je in vijftig vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen die samen het verhaal van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea en gedenkplekken door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen.

Samen vormen zij het netwerk van de Canon van Nederland, ofwel het Canonnetwerk. Zij presenteren iconische sleutelstukken van de Canon in de eigen context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagnes. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );