Het Thermenmuseum beheert en presenteert het Romeinse archeologisch erfgoed van Heerlen en een groot aantal vindplaatsen in de directe omgeving. Kom langs en bekijk ons topstuk: het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw uit Nederland.

*We werken momenteel aan de opbouw van een nieuwe tentoonstelling die op 3 oktober a.s. wordt geopend. Een deel van onze vaste collectie wordt om die reden in het badhuis getoond. 

Beheer Romeins erfgoed

In het museumdepot liggen meer dan 30.000 archeologische voorwerpen. Deze zijn de afgelopen 150 jaar in Heerlen en omgeving gevonden. Het Thermenmuseum beheert het Romeinse archeologische erfgoed en zorgt voor:

  • ontsluiting van de collectie voor het publiek;
  • monitoring  van de materiële toestand;
  • conservering van de objecten;
  • restauratie die als uiteindelijk doel heeft de objecten te beschermen.

Zo blijft het erfgoed nu én in de toekomst behouden en kan het publiek ervan blijven genieten.   

Audiofragmenten 20 topstukken

Op de website van izi Travel vind je audiofragmenten over 20 stukken uit onze mooie collectie. Interessant om te beluisteren als je in het museum bent, maar ook gewoon thuis vanuit je luie stoel!

De askist van Simpelveld

Een van de topstukken is de askist van Simpelveld. In 1930 werd bij graafwerkzaamheden rond een huis aan de Stampstraat in Simpelveld een bijzondere askist gevonden. De kist, met crematieresten, bleek een vondst van nationaal belang. Het is de enige in Nederland gevonden askist die binnenin is versierd met reliëfs. Deze geven een goed beeld van het interieur van een Romeinse herenboerderij. Archeologen dateerden de askist uit de periode 125-225 na Chr. De originele kist staat in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Er zijn twee replica’s gemaakt: voor het Thermenmuseum en het gemeentehuis van Simpelveld.  

*De askist is momenteel geen onderdeel van de tentoonstelling, maar weer vanaf 3 oktober te bezichtigen in de nieuwe expositie. 

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );