Onderzoek: Zoeken naar de Bron

Het Thermenmuseum doet zelf ook onderzoek. Als kenniscentrum voor Romeins Zuid-Limburg is dat een belangrijke taak. Zo is er van januari 2015 t/m 2017 grootschalig onderzoek gedaan naar het badhuis onder de naam ‘Zoeken naar de bron’. In dit onderzoek werd gezocht naar nieuwe puzzelstukjes uit het verhaal van de Heerlense Thermen. Ook is onderzocht op welke manier het badhuis gerestaureerd en geconsolideerd moet worden om het voor de toekomst te bewaren.

Bekijk hieronder de uitzending van 9 januari 2017 bij L1 TV waar conservator Karen Jeneson en archeoloog Benoit Mater enthousiast vertellen over het onderzoek. ‘Het Thermenmuseum als de Nachtwacht van de archeologische collectie van Nederland’, aldus Benoir Mater. Beter kunnen we het zelf niet beschrijven.

Reconstructie van het badhuis

Die restauratie heeft inmiddels plaatsgevonden. Hierbij is het badhuis teruggebracht naar de staat van toen het badhuis vlak voor de tweede wereldoorlog werd ontdekt en opgegraven. Op een paar plekken zijn we zelfs teruggegaan naar de Romeinse tijd. Naast het herstel is ook gewerkt aan de stabiliteit en het behoud van het badhuis én een betere publieksbeleving.

De restauratiewerkzaamheden zijn uitgevoerd met dezelfde bouwtechnieken en bouwmaterialen die de Romeinen 2000 jaar geleden toepasten. Ambachtslieden zijn speciaal opgeleid in de Romeinse metseltechniek om de herstelwerkzaamheden uit te voeren. Ontbrekende bouwstenen zijn gekapt uit Kunradersteen. Tegels en pannen zijn vervaardigd uit lokale klei en door een steenfabriek in Maastricht met de hand exact nagemaakt.

Opzienbarende Romeinse vondsten

Het archeologisch erfgoed van Zuid-Limburg is heel bijzonder. Hier vind je opzienbarende Romeinse vondsten die je nergens anders vindt, zoals villa’s en bijzonder grafmateriaal. Zo werd in 2002 de Romeinse villa bij Kerkrade opgegraven en in 2003 een askist in Bocholtz. Hier kwamen spectaculaire  objecten tevoorschijn, zoals bronzen, glazen en aardewerken voorwerpen.  Zolang er in Zuid-Limburg wordt gebouwd, vindt nieuw archeologisch onderzoek plaats. Ook toevalstreffers, zoals het opploegen van een stenen askist of het vinden van een muntschat met een metaaldetector, blijven in deze regio met z’n rijke bewoningsgeschiedenis voorkomen.

Restauratiejournaal

Tijdens de restauratie zijn er restauratiejournaals gemaakt om de werkzaamheden te volgen. Hieronder het laatste journaal: je kunt op YouTube de hele serie terugkijken.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

© Historisch Goud – Privacy PolicyDisclaimer