
Dit Romeins archeologisch museum vertelt het verhaal van Coriovallum (de Romeinse stad die onder Heerlen ligt). Het topstuk is het Romeins badhuis: het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw in Nederland. Dit badhuis met 500 meter Romeins muurwerk en 2500 m2 vloeroppervlakte is zeer goed bewaard gebleven. Maar dat niet alleen: het is ook het oudste stenen gebouw van Nederland.
‘Dit is een parel aan de kroon van de musea in Nederland’
‘Een museaal meesterstuk’
‘Fascinerend hoe men het grote verhaal uit een berg stenen en scherven heeft getrokken’
Kijk hier voor de reviews op Tripadvisor. Laat jij er ook een achter?
Het badhuis is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus. Dat maakt het badhuis in Heerlen het oudste stenen gebouw van Nederland. Deze ontdekking is gedaan naar aanleiding van grondig wetenschappelijk onderzoek door een team van wetenschappers uit Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Het onderzoek nam zo’n drie jaar in beslag.
Het nieuws kreeg veel media-aandacht: zo kwamen de makers van het NOS- en Jeugdjournaal langs om er een nieuwsitem aan te wijden. Maar ook National Geographic nam onlangs een kijkje in het Thermenmuseum: historicus Bart Gielen in de geschiedenis van het Romeinse Rijk.
Het openbare badhuis aan de huidige Coriovallumstraat werd vlak voor de tweede wereldoorlog ontdekt. Een grootse ontdekking die onderstreepte hoe omvangrijk en welvarend Coriovallum in de Romeinse tijd was geweest. Het badhuis werd tijdens de oorlog opgegraven en provisorisch afgedekt met stro en zilverzand. Pas dertig jaar later werd het huidige museum over het badhuis gebouwd om het open te kunnen stellen voor het publiek. In 1977 opende het Thermenmuseum zijn deuren en namen de eerste bezoekers een kijkje.
Daar waar water is, is het gezond!
In de Romeinse cultuur was het nemen van een bad al erg belangrijk. Sanitas per aqua (gezondheid door water): dat was voor de Romeinen al heel belangrijk. In moderne termen was een Romeins openbaar badhuis een combinatie van wellness, een sportschool en een gezondheidscentrum. Een bezoek aan het badhuis was een sociaal gebeuren waarvoor je de tijd nam. Hier trof je andere mensen, sportte je, liet je je masseren, kon je terecht voor een beautybehandeling of een bezoek aan een arts.
Rijke Romeinen hadden de luxe van een eigen badvertrek thuis. De gewone man ging dagelijks naar een badhuis (balnea) of een badcomplex (thermae). Het Thermenmuseum was een openbaar badhuis.
Tegen betaling van een bescheiden bedrag mocht je naar binnen. Mannen en vrouwen baadden gescheiden: vrouwen waren ’s ochtends welkom, mannen de rest van de dag tot zonsondergang. Je borg je kleren op in speciale nisjes en ging vervolgens naakt baden en sporten.
Je kon kiezen uit verschillende vertrekken:
Temperatuur
Een badhuis moest natuurlijk goed op temperatuur blijven. Er werd dan ook continue gestookt in het praefurnium. De hete lucht verwarmde de vertrekken via de ruimte onder de vloeren en tussen de muren. Het water in het warmwaterbad werd verwarmd via de hete lucht eronder en via een ketel die op het stookkanaal stond. Van hieruit werd het hete water direct in het bad geleid.
Ontmoeten
Het badhuis was dus vooral ook een ontmoetingsplaats waar de lokale bevolking elkaar trof. Maar waar je ook nieuwe contacten kon leggen met mensen die op doorreis waren. Tussendoor at je snacks. Dat weten we door vondsten van tafelaardewerk, oesterlepeltjes en zelfs oesterschelpen in het Thermenmuseum. Zo was het badhuis in het centrum van de vicus Coriovallum één van de belangrijkste plekken voor de bewoners van de stad en de regio.
Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen
Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.
Streekarchief Rijckheyt Heerlen
Sterk in de toekomst van het verleden.
© Historisch Goud – Algemene voorwaarden – Privacy Policy – Gedragscodes en richtlijnen – Disclaimer