Een heel bekende Romeinse weg is de Via Belgica. Deze 400 kilometer lange weg liep van Boulogne-Sur-Mer via Bavay, Tongeren, Maastricht en Heerlen naar Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over en vervolgde haar weg langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Om daarna via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken.

Coriovallum

Coriovallum (Heerlen) lag op het kruispunt van de Via Belgica en de weg van Aken naar Xanten. Door deze ligging groeide Coriovallum uit tot een bloeiend handelscentrum waar talloze reizigers dagelijks onderdak vonden. Het is dan ook niet toevallig dat juist hier een publiek badhuis werden gebouwd. Ook veel straatnamen in Heerlen verwijzen nog naar hun Romeinse oorsprong. De website Via Belgica Digitalis vertelt je alles over de Via Belgica. Ook heel handig om te gebruiken bij een bezoek aan onze vast expositie Romeins Zuid-Limburg, het hele verhaal.  


O
pgraving Romeinse weg Aken-Xanten

In mei 2014 werd bij graafwerkzaamheden op de kruising van de Ruys de Beerenbroucklaan met de Bekkerweg een stuk van de Romeinse weg van Aken naar Xanten blootgelegd. Het was voor het eerst dat deze weg archeologisch in Heerlen-Centrum werd aangetoond. Wethouder cultureel erfgoed Jordy Clemens: ‘Dit is een bijzondere vondst. Hiermee wordt eens temeer het belang van Heerlen bevestigd als knooppunt in de Romeinse wereld.’ 

In het begin van de 20e eeuw waren in deze buurt wel al veel graven gevonden, waardoor werd verondersteld dat de weg hier ergens moest liggen. Graven lagen in de Romeinse tijd immers langs de uitvalswegen van steden en dorpen. De weg was 7 à 8 meter breed en aangelegd van kiezel en leem. Hij liep af naar de buitenkanten, zodat er een goede afwatering was. Bijzonder is dat er nog karresporen te zien waren:
2 x 2 sporen. Met andere woorden: het was duidelijk een tweebaansweg

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

© Historisch Goud – Privacy PolicyDisclaimer