Coriovallum (Heerlen) lag op het kruispunt van de Via Belgica en de Via Traiana, de weg van Aken naar Xanten. Door deze ligging groeide Coriovallum uit tot een bloeiend handelscentrum waar talloze reizigers dagelijks onderdak vonden. Het is dan ook niet toevallig dat juist hier een publiek badhuis werd gebouwd. Ook veel straatnamen in Heerlen verwijzen nog naar hun Romeinse oorsprong.

De website Via Belgica vertelt je alles over de Via Belgica. En de Via Belgica Digitalis is heel handig om te gebruiken bij een bezoek aan onze vaste expositie: Romeins Zuid-Limburg, het hele verhaal.

Opgraving Romeinse weg Aken-Xanten

In mei 2014 werd bij graafwerkzaamheden op de kruising van de Ruys de Beerenbroucklaan met de Bekkerweg een stuk van de Romeinse weg van Aken naar Xanten blootgelegd. Het was voor het eerst dat deze weg, de Via Triana, archeologisch in Heerlen-Centrum werd aangetoond. De reactie van wethouder cultureel erfgoed Jordy Clemens: ‘Dit is een bijzondere vondst. Hiermee wordt eens temeer het belang van Heerlen bevestigd als knooppunt in de Romeinse wereld.’

Tweebaansweg

In het begin van de 20e eeuw waren in deze buurt al veel graven gevonden, waardoor werd verondersteld dat de weg hier ergens moest liggen. Graven lagen in de Romeinse tijd namelijk langs de uitvalswegen van steden en dorpen. De weg was 7 à 8 meter breed en aangelegd van kiezel en leem. Hij liep af naar de buitenkanten, zodat er een goede afwatering was. Bijzonder is dat er nog karresporen te zien waren: 2 x 2 sporen; dat duidt op een tweebaansweg!

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.