Coriovallum (Heerlen) lag op het kruispunt van de Via Belgica en de Via Traiana. Door deze ligging groeide Coriovallum uit tot een bloeiend handelscentrum waar talloze reizigers dagelijks onderdak vonden. Het is dan ook niet toevallig dat juist hier een publiek badhuis werd gebouwd. Ook veel straatnamen in Heerlen verwijzen nog naar hun Romeinse oorsprong.

Over de Via Belgica

Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan. De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over om haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Om daarna via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken.

De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium. Ze speelde in Noordwest-Europa een hoofdrol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Heerlen en Maastricht.

Viabelgica.nl

Via Belgica.nl vertelt je alles over de Via Belgica. Hier maak je kennis met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden.  Kies bijvoorbeeld voor de wandeling: Te voet door Coriovallum. Deze wandeling begint voor de ingang van het Thermenmuseum. Tijdens deze wandeling kom je resten van de oude pottenbakkersstad tegen op de meest onverwachte plaatsen: onder de huidige wegen, onder de straatstenen en verstopt in kelders.

Via Belgica Digitalis

De website www.viabelgicadigitalis.nl vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinse tijd in Zuid-Limburg. Je vindt er informatie over de meest indrukwekkende villa’s, het Romeinse badhuis in Heerlen en vele prachtige vondsten. Ook heel handig om te gebruiken bij een bezoek aan onze vaste expositie: Romeins Zuid-Limburg, het hele verhaal.

Via Bel­gi­ca gids: 188 pa­gi­na’s in­spi­ra­tie over Ro­meins Zuid-Lim­burg

Een dikke bundel met recepten, wandelroutes, beeldreportages, essays en andersoortige inspiratie over Romeins Zuid-Limburg. Een must-have voor als je alles wilt weten over Romeins Zuid-Limburg. Kijk hier voor meer informatie en de verkooppunten.

Opgraving Romeinse weg Aken-Xanten (Via Traiana) 

In mei 2014 werd bij graafwerkzaamheden op de kruising van de Ruys de Beerenbroucklaan met de Bekkerweg een stuk van de Romeinse weg van Aken naar Xanten blootgelegd. Het was voor het eerst dat deze weg, de Via Traiana, archeologisch in Heerlen-Centrum werd aangetoond. De reactie van wethouder cultureel erfgoed Jordy Clemens: ‘Dit is een bijzondere vondst. Hiermee wordt eens temeer het belang van Heerlen bevestigd als knooppunt in de Romeinse wereld.’ 

Tweebaansweg

In het begin van de 20e eeuw waren in deze buurt al veel graven gevonden, waardoor werd verondersteld dat de weg hier ergens moest liggen. Graven lagen in de Romeinse tijd namelijk langs de uitvalswegen van steden en dorpen. De weg was 7 à 8 meter breed en aangelegd van kiezel en leem. Hij liep af naar de buitenkanten, zodat er een goede afwatering was. Bijzonder is dat er nog karresporen te zien waren: 2 x 2 sporen; dat duidt op een tweebaansweg!

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.