Een druppel Romeins bloed in ons allemaal

Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. Hier vind je de indrukkwekkende resten van een Romeins badhuis. Bezoek het museum met je klas voor een workshop of een museumles en maak kennis met Lucius en Amaka. Zij vertellen je alles over hun Romeinse leven én het badhuis.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal voor alle museumlessen is via deze link te downloaden. 

Leerzaam én leuk!

Een bezoek aan het Thermenmuseum niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk voor de klas én de docent. Het museum maakt de Romeinse tijd springlevend door originele objecten, projecties en beleving. Tijdens onze museumlessen word je begeleid door leuke museumdocenten én mag je zelf aan de slag in het museum. Uren luisteren naar een saaie gids? Niet bij ons!

 

Scholen boeken eenvoudig

 • Scholen buiten parkstad
  Neem contact met de afdeling reserveringen (reserveringen@thermenmuseum.nl) of bel 045-5605283. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur. Vermeld in de e-mail of per telefoon:

  • De contact- en adresgegevens van de school
  • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen
  • Welke groep(en)
  • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders
  • Het gewenste programma
  • Datum en tijdstip van het bezoek
  • Eventuele speciale wensen

Museumles ‘De schat van Lucius’ voor groepen 1-2

Dit programma is speciaal ontwikkeld om kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met hun eigen erfgoed en musea.

Lees meer

Programma
In de zandbak op school ligt, diep onder de grond, de schat van Lucius. Als de leerlingen deze opgraven, brengen ze de schat met de hele klas naar het Thermenmuseum. Omdat ze zo goed geholpen hebben, mogen de leerlingen in het museum nog meer Romeinse schatten onderzoeken.
In een activiteitencircuit verzamelen, sorteren, presenteren, plakken, voelen en tekenen ze de vondsten. Deze les laat leerlingen kennismaken met erfgoed: wat zij belangrijk vinden om te bewaren en verzamelen, hoe je dat kunt doen en wat een museum bewaart.

Doelen
Leerlingen onderzoeken wat een museum is en wat daar wordt bewaard.
Leerlingen maken een eigen verzameling en richten een tentoonstelling in.

Kennis

 • De leerling kan begrippen rondom erfgoed herkennen: vroeger, oud, nieuw, sparen, bewaren, verzamelen, bijzonder, voorzichtig, van jezelf, van anderen.

Vaardigheid

 • De leerling kan met zijn/haar zintuigen eigenschappen van erfgoed onderzoeken en beschrijven.

Attitude
De leerling kan bij een eigen persoonlijk voorwerp aan een ander vertellen wat dit betekent voor zichzelf.

 • De leerling kan voorzichtig omgaan met erfgoed.

Kosten en duur
De begeleiding van onze programma’s is in handen van een gespecialiseerde museumdocent. De schat van Lucius duurt 1,5  uur. Maximaal 35 leerlingen per programma.

 • Voor dit  programma hanteren wij een pakketprijs van € 100,00. Deze prijs is inclusief museumdocent en boekingskosten.

Begeleiders hebben gratis entree.
Tip: regel voordelig het vervoer via: Cultuurkaartje OV

Museumles ‘Feest! Bij de Romeinen’ voor groepen 3-4

Speciaal voor de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs heeft het Thermenmuseum een nieuwe museumles ontwikkeld.

Lees meer

Programma
Lucius houdt van kleien en pottenbakken, net als zijn opa. En Lucius’ oma maakt kleding en vindt het leuk om te zwemmen in het badhuis. Dat doet ze vaak samen met de moeder van Lucius. Ieder familielid van Lucius heeft eigen dingen die hij of zij leuk vindt, en met elkaar delen ze hun familietradities, zoals het vieren van Saturnalia – een soort Kerstmis of Suikerfeest. Deze les laat leerlingen door middel van actieve opdrachten kennismaken met het Romeinse badhuis in Heerlen: hoe leefden de Romeinen, wat deden zij op een dag? Verschillende aspecten zoals werk, hobby’s, tradities, feest en familie komen voorbij. Leerlingen vergelijken het leven van vroeger met hun eigen dagelijks leven.

Kosten en duur
De begeleiding van onze programma’s is in handen van een gespecialiseerde museumdocent. Alle programma’s duren 2 uur. Maximaal 35 leerlingen per programma.

Per programma hanteren wij een pakketprijs van € 120,00. Deze prijs is inclusief museumdocent, benodigde materialen en boekingskosten.

Museumles Romeinen in je eigen tuin voor groepen 5-8

Pak je koffers maar alvast in: tijdens deze leuke museumles reizen de leerlingen namelijk door het Romeinse landschap en ontdekken ze alles over het leven in deze regio: 2000 jaar geleden.

Lees meer

Programma
De museumdocent leidt de kinderen kort rond door het museum, waarna de leerlingen zelf op ontdekking kunnen gaan in het museum door middel van interactieve opdrachten. Kunnen je leerlingen een Romeinse weg aanleggen? Of een Romeins gerecht bereiden? En hoe zat dat nu eigenlijk met die Romeinse goden? Voor iedere goede opdracht verdienen je leerlingen spulletjes voor de eindopdracht. In hun sub-groepje maken ze een eigen filmpje over het leven als een Romein. Licht, camera…. Romeinen!

Kosten en duur
Duur: 2 uur
Kosten: €120,- per 35 leerlingen

Mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’ voor groepen 6-8

De mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’ gaat over kleding, verzorging en uiterlijk in de Romeinse tijd. Amaka is cosmeta, schoonheidsspecialiste, in het badhuis van Coriovallum (Heerlen).

Lees meer

Programma

Maak kennis met Amaka’s werk en ontdek het antwoord op vragen zoals:  Hoe kleedde een Romein zich? Stonk het in een badhuis?

 • De mini museumles vindt plaats in de educatieve ruimte van het Thermenmuseum.
 • De museumdocent geeft de groep een korte introductie op het onderwerp kleding, uiterlijk en verzorging in de Romeinse tijd.
 • Daarna gaan de leerlingen in vijf of zes groepjes aan de slag met praktische opdrachten die te maken hebben met dit onderwerp: ze geven elkaar een Romeinse badhuisbehandeling, creëren een Romeins kapsel op elkaars hoofd, onderzoeken grondstoffen voor kleding, maken kennis met de geuren van de oudheid, verkleden zich als echte Romeinen en onderzoeken verschillende bronnen die iets kunnen vertellen over kleding en uiterlijk in het verleden. De leerlingen werken hierbij met replica’s van Romeinse vondsten en met al hun zintuigen, zodat het verleden heel dichtbij komt.

Krijg alvast een impressie!

Tip: deze mini museumles is een goede uitbreiding op een bezoek met de interactieve ontdektocht: Lucius en Amaka en het verloren fresco van Coriovallum.

Kosten en duur
Duur: 1 uur
Kosten: €75,- per 30 leerlingen
Begeleiding: museumdocent

Workshop: Romeinen en vrije tijd

Nog meer leren? Kies dan voor een aanvullende workshop. Wat deed een Romein na een lange werkdag? En wist je dat Romeinen echte gokkers waren?

Lees meer

Programma
Je leerlingen maken kennis met het dagelijks leven van een Romein. Welke spelletjes speelde een Romein? Hoe kwamen ze hun vrije tijd door zonder Social media en computers? In deze workshop leren je leerlingen alles over Romeinse spellen, de leefwijzen van de Romeinen en hun dagelijks leven. Daarnaast maken ze hun eigen buideltje welke later als speelbord dient voor het bekende Molenspel: ‘Molu Rotunda’.

Kosten, groepsgrootte en duur
De workshop wordt gegeven door Fortvnata en duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor het bezoek gereserveerd worden.

Workshop: Kleren maken Romeinen

Nog meer leren? Kies dan voor een aanvullende workshop! Wat droeg een Romein? Was er al zoiets als mode? Leer er alles over in deze workshop.

Lees meer

programma
Ook in de Romeinse tijd maakten kleren de man, én zeker ook de vrouw. Tijdens deze workshop leren je leerlingen alles over Romeinse kledingstukken en hoe deze gedragen werden. Kon je bijvoorbeeld een toga aan naar de markt? En wat droeg je op een feestje?

In deze workshop kruipen je leerlingen in de huid van een badhuisslaaf die per ongeluk de kleding van de bezoekers door elkaar heeft gehusseld. Lukt het je leerlingen om de juiste kleding bij de juiste persoon terug te vinden?

Kosten, groepsgrootte en duur
De workshop wordt gegeven door Fortvnata en duurt ongeveer één uur. (uitloop mogelijk).
De kosten bedragen €60,- per groep van maximaal 21 leerlingen.

Workshop: Romeinse (olie)bollen

Nog meer leren? Kies dan voor een aanvullende workshop. Deze workshop gaat over het voedsel van de Romeinen. Wat at een Romein zoal? De leerlingen gaan zelf aan de slag en maken een heerlijke Romeinse snack.

Lees meer

Programma
Met de komst van de Romeinen veranderde ook het eetpatroon in deze regio. De Romeinen brachten namelijk veel nieuwe producten mee: van kip tot walnoten. Wat aten de Romeinen nog meer? En hoe weten we dat?

Tijdens de workshop maken de leerlingen ook nog kennis met verschillende soorten graan die verbouwd werden en maken vervolgens een eigen Romeinse snack.

Kosten, groepsgrootte en duur
De workshop wordt gegeven door Fortvnata en duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.
Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we de leerlingen over het museum.

Reserveren uiterlijk 2 weken van tevoren in verband met materiaalinkoop

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.