Een druppel Romeins bloed in ons allemaal

Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. Hier vind je de indrukkwekkende resten van een Romeins badhuis. Bezoek het museum met je klas voor een workshop of een museumles en maak kennis met Lucius en Amaka. Zij vertellen je alles over hun Romeinse leven én het badhuis.

Lesmateriaal

Het lesmateriaal voor alle museumlessen is via deze link te downloaden. 

Leerzaam én leuk!

Een bezoek aan het Thermenmuseum niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk voor de klas én de docent. Het museum maakt de Romeinse tijd springlevend door originele objecten, projecties en beleving. Tijdens onze museumlessen word je begeleid door leuke museumdocenten én mag je zelf aan de slag in het museum. Uren luisteren naar een saaie gids? Niet bij ons!

 

Scholen boeken eenvoudig

 • Scholen buiten parkstad
  Neem contact met de afdeling reserveringen (reserveringen@thermenmuseum.nl) of bel 045-5605283. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur. Vermeld in de e-mail of per telefoon:

  • De contact- en adresgegevens van de school
  • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen
  • Welke groep(en)
  • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders
  • Het gewenste programma
  • Datum en tijdstip van het bezoek
  • Eventuele speciale wensen

Museumles ‘De schat van Lucius’ voor groepen 1-2

Dit programma is speciaal ontwikkeld om kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met hun eigen erfgoed en musea.

Lees meer

Programma
In de zandbak op school ligt, diep onder de grond, de schat van Lucius. Als de leerlingen deze opgraven, brengen ze de schat met de hele klas naar het Thermenmuseum. Omdat ze zo goed geholpen hebben, mogen de leerlingen in het museum nog meer Romeinse schatten onderzoeken.
In een activiteitencircuit verzamelen, sorteren, presenteren, plakken, voelen en tekenen ze de vondsten. Deze les laat leerlingen kennismaken met erfgoed: wat zij belangrijk vinden om te bewaren en verzamelen, hoe je dat kunt doen en wat een museum bewaart.

Doelen
Leerlingen onderzoeken wat een museum is en wat daar wordt bewaard.
Leerlingen maken een eigen verzameling en richten een tentoonstelling in.

Kennis

 • De leerling kan begrippen rondom erfgoed herkennen: vroeger, oud, nieuw, sparen, bewaren, verzamelen, bijzonder, voorzichtig, van jezelf, van anderen.

Vaardigheid

 • De leerling kan met zijn/haar zintuigen eigenschappen van erfgoed onderzoeken en beschrijven.

Attitude
De leerling kan bij een eigen persoonlijk voorwerp aan een ander vertellen wat dit betekent voor zichzelf.

 • De leerling kan voorzichtig omgaan met erfgoed.

Kosten en duur
De begeleiding van onze programma’s is in handen van een gespecialiseerde museumdocent. De schat van Lucius duurt 1,5  uur. Maximaal 35 leerlingen per programma.

 • Voor dit programma hanteren wij een pakketprijs van € 100,00. Deze prijs is inclusief museumdocent en boekingskosten.

Begeleiders hebben gratis entree.
Tip: regel voordelig het vervoer via: Cultuurkaartje OV

Museumles ‘Feest! Bij de Romeinen’ voor groepen 3-4

Speciaal voor de groepen 3 en 4 van het basisonderwijs heeft het Thermenmuseum een nieuwe museumles ontwikkeld.

Lees meer

Programma
Lucius houdt van kleien en pottenbakken, net als zijn opa. En Lucius’ oma maakt kleding en vindt het leuk om te zwemmen in het badhuis. Dat doet ze vaak samen met de moeder van Lucius. Ieder familielid van Lucius heeft eigen dingen die hij of zij leuk vindt, en met elkaar delen ze hun familietradities, zoals het vieren van Saturnalia – een soort Kerstmis of Suikerfeest. Deze les laat leerlingen door middel van actieve opdrachten kennismaken met het Romeinse badhuis in Heerlen: hoe leefden de Romeinen, wat deden zij op een dag? Verschillende aspecten zoals werk, hobby’s, tradities, feest en familie komen voorbij. Leerlingen vergelijken het leven van vroeger met hun eigen dagelijks leven.

Kosten en duur
De begeleiding van onze programma’s is in handen van een gespecialiseerde museumdocent. Alle programma’s duren 2 uur. Maximaal 35 leerlingen per programma.

Per programma hanteren wij een pakketprijs van € 130,00. Deze prijs is inclusief museumdocent, benodigde materialen en boekingskosten.

Museumles ‘Appeltje, eitje, Romeintje…’ voor groepen 5-6 

Wist jij dat de Romeinen heel anders aten dan wij tegenwoordig? De meeste Romeinen hadden thuis geen keuken en gingen iedere dag uit eten in de taverne.

Lees meer

Programma
Ook aten de Romeinen andere gerechten: ze kenden nog geen aardappelen en konden dus nooit frietjes eten. Maar wat aten ze dan wel?
In deze museumles maken de leerlingen kennis met de Romeinse eetgewoonten, het eten en de Romeinse taverne. Daarnaast leren ze alles over Romeinse kruiden en producten. Want hoe bereid je een maaltijd zonder de gangbare producten van vandaag de dag?

De leerlingen mogen zelf een Romeins hapje bereiden en deze ook proeven.

Kosten en duur
Duur: 1,5 uur
Kosten: €110,-  per 30 leerlingen. Begeleiders zijn gratis.

© afbeelding Anne Jannes

Museumles Romeinen in je eigen tuin voor groepen 6-8

Pak je koffers maar alvast in: tijdens deze leuke museumles reizen de leerlingen namelijk door het Romeinse landschap en ontdekken ze alles over het leven in deze regio: 2000 jaar geleden.

Lees meer

Programma
De museumdocent leidt de kinderen kort rond door het museum, waarna de leerlingen zelf op ontdekking kunnen gaan in het museum door middel van interactieve opdrachten. Kunnen je leerlingen een Romeinse weg aanleggen? Of een Romeins gerecht bereiden? En hoe zat dat nu eigenlijk met die Romeinse goden? Voor iedere goede opdracht verdienen je leerlingen spulletjes voor de eindopdracht. In hun sub-groepje maken ze een eigen filmpje over het leven als een Romein. Licht, camera…. Romeinen!

Kosten en duur
Duur: 2 uur
Kosten: €130,- per 35 leerlingen

Mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’ voor groepen 6-8

De mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’ gaat over kleding, verzorging en uiterlijk in de Romeinse tijd. Amaka is cosmeta, schoonheidsspecialiste, in het badhuis van Coriovallum (Heerlen).

Lees meer

Programma

Maak kennis met Amaka’s werk en ontdek het antwoord op vragen zoals:  Hoe kleedde een Romein zich? Stonk het in een badhuis?

 • De mini museumles vindt plaats in de educatieve ruimte van het Thermenmuseum.
 • De museumdocent geeft de groep een korte introductie op het onderwerp kleding, uiterlijk en verzorging in de Romeinse tijd.
 • Daarna gaan de leerlingen in vijf of zes groepjes aan de slag met praktische opdrachten die te maken hebben met dit onderwerp: ze geven elkaar een Romeinse badhuisbehandeling, creëren een Romeins kapsel op elkaars hoofd, onderzoeken grondstoffen voor kleding, maken kennis met de geuren van de oudheid, verkleden zich als echte Romeinen en onderzoeken verschillende bronnen die iets kunnen vertellen over kleding en uiterlijk in het verleden. De leerlingen werken hierbij met replica’s van Romeinse vondsten en met al hun zintuigen, zodat het verleden heel dichtbij komt.

Krijg alvast een impressie!

Tip: deze mini museumles is een goede uitbreiding op een bezoek met de interactieve ontdektocht: Lucius en Amaka en het verloren fresco van Coriovallum.

Kosten en duur
Duur: 1 uur
Kosten: €80,- per 30 leerlingen
Begeleiding: museumdocent

Ontdektocht: Lucius en het verloren fresco van Coriovallum voor groepen 6-8

Ga aan de slag met allerlei opdrachten waarmee jullie alles leren over de romeinen en het badhuis. Op ontdekkingsreis door het Thermenmuseum dus.

Lees meer

Programma
Lucius en Amaka wonen in Coriovallum en zijn beste vriendjes. Samen met Felix, de hond van Lucius, spelen ze graag in en rond het badhuis. Het badhuis was in de Romeinse tijd prachtig versierd met mozaïeken en fresco’s. Een fresco is een soort muurschildering. Door de jaren heen is het fresco van het badhuis echter zoekgeraakt. Lucius en Amaka hebben hulp nodig om het weer in elkaar te zetten. Helpen jullie Lucius en Amaka om het fresco van Coriovallum weer compleet te krijgen? Ga dan aan de slag met allerlei opdrachten waarmee jullie alles leren over de romeinen en het badhuis. Op ontdekkingsreis door het Thermenmuseum dus.

Kosten en duur
De ontdektocht duurt 1,5 uur
Kosten: €25,- per 35 leerlingen.
Tip! Breid het bezoek uit met één van onze educatieve workshops.

Workshop: Het Romeinse Molenspel

Nog meer leren? Boek een workshop! Wist je dat de Romeinen fervente gokkers waren?

Lees meer

Programma

Hoe speelden de kinderen in het oude Rome? Wat is het verschil met nu? De kinderen leren hoe een replica te maken van het leuke molenspel. Deze krijgen ze na afloop uiteraard mee naar huis, inclusief de speelstenen.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk één week voor het bezoek gereserveerd worden.

Deze workshop is geschikt vanaf groep 5 van het basisonderwijs.

Workshop: Handel

Nog meer leren? Boek een workshop! Wist je dat de Romeinen al een uitgebreid handelsnetwerk hadden?

Lees meer

Programma

Hoe belangrijk was de handel?

Voordat de Romeinen naar deze regio kwamen kenden we uitsluitend de ruilhandel. Maar al snel maakten we kennis met “het geld”. En dan was het toch wel verdraaid handig als je kon lezen en schrijven. De deelnemers maken na eerst goed te hebben geoefend hun eigen  boekenlegger met hun Latijnse naam geschreven op echt papyrus.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop  duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.

Workshop: Romeinse kleding

Nog meer leren? Boek een workshop! Wist je dat de Romeinen heel andere modetrends kennen dan wij tegenwoordig?

Lees meer

Programma

Ook in de Romeinse tijd kon je iemands beroep en/of herkomst al herkennen aan de kleding.

Aan de hand van een korte beschrijving mogen de kinderen in kleine groepjes een van hun kleden zoals de hun toegewezen personage er uit gezien zou hebben in het jaar 100 hier in de omgeving van het badhuis in Coriovallum.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop  duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €80,- per groep.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor het bezoek gereserveerd worden.

Deze workshop is geschikt vanaf groep 5 van het basisonderwijs

Workshop: Romeinse voeding

Nog meer leren? Boek een aanvullende workshop! Wist je dat Romeinen hele rare eetgewoontes hadden?

Lees meer

Programma

Wat veranderde er qua eten vanaf het moment dat de Romeinen hun legers onze kant opstuurden? Welke ingrediënten gebruikten ze en was hun smaakpallet zoveel anders dan het onze?  Het antwoord op de laatste vraag is “JA”!

De leerlingen bereiden 5 gerechtjes gebaseerd op het befaamde (bewerkte) kookboek van de Romeinse smulpaap Apicius.  Vervolgens presenteren ze deze in buffetvorm  en genieten (en beoordelen) ze van  de kookkunsten van hun klasgenoten.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop  duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €6,- per leerling.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor het bezoek gereserveerd worden.

Deze workshop is geschikt vanaf groep 5 van het basisonderwijs

Workshop: Romeins baden

Nog meer leren? Boek een workshop. Wist je dat de Romeinen nog geen zeep gebruikten om zich te wassen?

Lees meer

Programma

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen “nu” en in de Romeinse tijd? De kinderen maken een replica van de bad olie- of crème zoals die ook werd gebruikt in de Romeinse tijd in de badhuizen.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor het bezoek gereserveerd worden.

Deze workshop is geschikt vanaf groep 5 van het basisonderwijs

Workshop: Het Romeinse olielampje

Nog meer leren? Boek een workshop! Wist je dat de Romeinen nog geen lampen en elektriciteit hadden?

Lees meer

Programma

Hoe verwarmden en verlichtten de Romeinen hun huizen? Tijdens de jaarwisseling was het de gewoonte om elkaar een olielampje te schenken onder het motto: ”ik breng je het licht voor het nieuwe jaar….”  De kinderen mogen aan de hand van een aantal voorbeelden zelf een replica maken van een Romeins olielampje. Uiteraard krijgen ze deze mee naar huis, inclusief een lontje.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop  duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk éen weken voor het bezoek gereserveerd worden.

Deze workshop is geschikt vanaf groep 5 van het basisonderwijs

Workshop: Fresco’s maken

Nog meer leren? Boek een workshop! Wist je dat de Romeinen de mooiste muurschilderingen maakten?

Lees meer

Programma

De Romeinen kenden een “behangetje” in de vorm van fresco’s, een schildering in een verse pleisterlaag. Wat waren de thema’s, de gebruikte kleuren? Na de introductie kunnen de kinderen zelf aan de gang om op hun brok kalk een replica te maken.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.

Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we ze over het museum.
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk vier weken voor het bezoek gereserveerd worden.

Deze workshop is geschikt vanaf groep 5 van het basisonderwijs

 

Praktische informatie

Begeleiding
Het is voor iedereen prettig als het museumbezoek goed verloopt. Daarom is het van belang dat er voldoende begeleiders meekomen die toezicht houden en eventueel helpen met de opdrachten. Laat de begeleiders vooraf weten wat er van hem of haar wordt verwacht.

Bezoektijd
Een bezoek aan het Thermenmuseum varieert tussen de 1 ½ – 2 uren. Maak je gebruik van een workshop? Dan duurt het bezoek een uur langer.

Kosten
Een bezoek aan het museum is dankzij de gemeente Heerlen gratis voor scholen.

Kijk bij ons educatief aanbod voor de duur en de kosten.
Kies je voor een programma zonder museumdocent, dan zijn boekingskosten zijn €25,- per 35 leerlingen. Kies je daarnaast ook voor een workshop, kijk dan bij de workshops.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );