Uitgelicht! Thermenmuseum – groep 5 & 6 – basisonderwijs | ‘Appeltje, eitje, Romeintje’

Deze maand staat de museumles ‘Appeltje, eitje, Romeintje voor de groepen 5-6 centraal. Grote kans dat je tijdens de feestdagen een lekker diner gegeten hebt. Maar wat aten de Romeinen eigenlijk? In deze museumles maken de leerlingen kennis met het eten van de Romeinen. De Romeinen aten namelijk compleet andere gerechten dan wij tegenwoordig eten. De Romeinen kenden nog geen aardappelen en konden dus nog geen frietjes eten, maar ze waren wel dol op gevulde muis en ook een lekker stukje flamingo kon de gemiddelde Romein niet weerstaan. Wat at een Romein op een dag en welke producten namen de Romeinen mee naar het huidige Nederland? Deze vragen staan onder andere centraal in deze leuke en lekkere museumles.

Nu ook te reserveren met de ‘nieuwe schooljaar actie’ (2e museumles voor de helft van de prijs). 

Programma
Ook aten de Romeinen andere gerechten: ze kenden nog geen aardappelen en konden dus nooit frietjes eten. Maar wat aten ze dan wel? In deze museumles maken de leerlingen kennis met de Romeinse eetgewoonten, het eten en de Romeinse taverne. Daarnaast leren ze alles over Romeinse kruiden en producten. Want hoe bereid je een maaltijd zonder de gangbare producten van vandaag de dag?

De leerlingen mogen zelf een Romeins hapje bereiden en deze ook proeven.

Kosten en duur
Duur: 90 minuten
Kosten: €110,-  per 30 leerlingen. Begeleiders zijn gratis.

Hoe werkt de 50% kortingsactie?

De korting geldt op alle museumlessen die begeleid worden door een museumdocent. De museumlessen van beide musea, dus zowel Kasteel Hoensbroek als het Thermenmuseum zijn te combineren. Ook zijn museumlessen van de verschillende leerjaren met elkaar te combineren. Superhandig als je met meerdere klassen een bezoek wil brengen. De museumlessen kunnen het hele schooljaar 2023-2024 ingepland worden. Deze actie is geledigd voor zowel het basisonderwijs als voortgezet onderwijs.

Een voorbeeld: groep 4 bezoekt Kasteel Hoensbroek met de museumles ‘Hoe word je een page’ en groep 7 bezoekt het Thermenmuseum met de museumles ‘Romeinen in je eigen tuin’. De tweede les kost dan maar de helft.

Reserveren

Neem contact met de afdeling reserveringen (reserveringen@thermenmuseum.nl) of bel 045-5605283. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur. Vermeld in de e-mail of per telefoon:

  • De contact- en adresgegevens van de school
  • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen
  • Welke groep(en)
  • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders
  • Het gewenste programma
  • Datum en tijdstip van het bezoek
  • Eventuele speciale wensen

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );