Een druppel Romeins bloed in ons allemaal

Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. Hier vind je de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland.

Leerzaam én leuk!

Een bezoek aan het Thermenmuseum is naast leerzaam ook heel erg leuk voor de klas én de docent. Het museum biedt een vaste expositie aan met een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum. Maak een keuze uit ons educatief aanbod zoals de digitale kijkwijzer, vragenlijst, workshops en een Romeinse combireis door Zuid-Limburg.

Onze educatieve programma’s en aanvullende workshops

Voor ieder niveau hebben wij een passend educatief programma. Zo hebben wij voor het voortgezet onderwijs  de digitale kijkwijzer ontwikkeld in samenwerking met Kunst uit het vuistje. Het bezoek aan het Thermenmuseum is daarnaast uit te breiden met een workshop naar keuze. Zo wordt het museumbezoek nog leuker! Het werken met authentiek materiaal en technieken staat in alle workshops centraal.

Hieronder vind je alle informatie over de programma’s, workshops én een combibezoek aan het Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg. Bezoek beide op één dag en profiteer van een interessante korting!

Reserveren

Neem contact op met de afdeling reserveringen (reserveringen@thermenmuseum.nl) of bel 045-5605283. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur. Vermeld in de e-mail of per telefoon:

 • De contact- en adresgegevens van de school
 • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen
 • Welke groep(en)
 • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders
 • Het gewenste programma
 • Datum en tijdstip van het bezoek
 • Eventuele speciale wensen

Museumles: Romeinen in je achtertuin?!

Leerjaar 1 &2 (VMBO/HAVO/VWO)

Romeinen in je eigen achtertuin? Jazeker! Wist jij dat de Romeinen ook in Zuid-Limburg hebben geleefd? Dat er honderden zo niet duizenden potten gebakken werden in Coriovallum? Of dat er een héél belangrijke Romeinse weg dwars door Romeins Zuid-Limburg liep?

Lees meer

Programma

Pak je koffers maar alvast in: tijdens deze leuke museumles reizen de leerlingen namelijk door het Romeinse landschap en ontdekken ze alles over het leven in deze regio: 2000 jaar geleden. De museumdocent leidt de kinderen kort rond door het museum, waarna je leerlingen zelf op ontdekking kunnen gaan in het museum door middel van interactieve opdrachten. Kunnen je leerlingen een Romeinse weg aanleggen? Of een Romeins gerecht bereiden? En hoe zat dat nu eigenlijk met die Romeinse goden? Voor iedere goede opdracht verdienen je leerlingen spulletjes voor de eindopdracht. In hun sub-groepje maken ze een eigen filmpje over het leven als een Romein. Licht, camera…. Romeinen!

Kosten en duur

Duur: 120 minuten
Kosten: €120,- per 35 leerlingen. Begeleiders zijn gratis.

Mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’

Leerjaar 1 (VMBO/HAVO/VWO)

De mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’ gaat over kleding, verzorging en uiterlijk in de Romeinse tijd. Amaka is cosmeta, schoonheidsspecialiste, in het badhuis van Coriovallum (Heerlen). Maak kennis met haar werk en ontdek het antwoord op vragen zoals:  Hoe kleedde een Romein zich? Stonk het in een badhuis?

Lees meer

Programma

 • De mini museumles vindt plaats in de educatieve ruimte van het Thermenmuseum.
 • De museumdocent geeft de groep een korte introductie op het onderwerp kleding, uiterlijk en verzorging in de Romeinse tijd.
 • Daarna gaan de leerlingen in vijf of zes groepjes aan de slag met praktische opdrachten die te maken hebben met dit onderwerp: ze geven elkaar een Romeinse badhuisbehandeling, creëren een Romeins kapsel op elkaars hoofd, onderzoeken grondstoffen voor kleding, maken kennis met de geuren van de oudheid, verkleden zich als echte Romeinen en onderzoeken verschillende bronnen die iets kunnen vertellen over kleding en uiterlijk in het verleden. De leerlingen werken hierbij met replica’s van Romeinse vondsten en met al hun zintuigen, zodat het verleden heel dichtbij komt.

Krijg alvast een impressie!

Kosten en duur

Duur: 1 uur
Kosten: €75,- per 30 leerlingen
Begeleiding: museumdocent

Digitale kijkwijzer – ‘het Verhaal van Coriovallum’

Leerjaar 1 t/m 3 (HAVO/VWO)

Ontdek het Thermenmuseum met de digitale kijkwijzer van Kunst uit het vuistje! Met deze kijkwijzer maken je leerlingen kennis met het Romeinse badhuis van Coriovallum en de nieuwe expositie waarin je een reis maakt door Romeins Zuid-Limburg.

Lees meer

Programma

Aan de hand van diverse opdrachten en vragen gaan je leerlingen op onderzoek in het museum. In het museum maken zij kennis met de verschillende mensen die leefden in en rond Coriovallum  en onderzoeken zij bronnen behorende bij deze personages. Het hele leven in Romeins Zuid-Limburg komt aan bod. Van het platteland tot de stad, en van de luxe villa’s tot het eten in de taberna.

Uiteindelijk moeten je leerlingen zich inleven in hun gekozen personage en schrijven zij een kort verhaal over het leven van dit persoon. De kijkwijzers maak je in een digitale omgeving. Als docent kun je de voortgang van de leerlingen in het museum volgen en dient iedere leerling digitaal hun gemaakte werk in. Ideaal voor een nabespreking in de klas.

Je leerlingen kunnen voor het invullen van de vragen hun eigen smartphone of tablet gebruiken.

Kosten en duur

Kosten: €20,- per 35 leerlingen.
Duur: Het programma duurt 1,5 uur

Nieuwsgierig geworden? Stuur een e-mail naar reserveringen@thermenmuseum.nl om toegang te krijgen tot de kijkwijzer. Voor docenten hebben wij een speciale ‘inkijkversie’.

Digitale kijkwijzer – ‘Dit vertelt mij.. er was eens..’

Leerjaar 4 t/m 6 (HAVO/VWO)

Aan de overkant van de straat bevindt zich het kloppende hart van archeologisch Limburg. De vondst is geen museum en veel meer dan een archeologisch depot. In de Vondst volg je het proces van vondst tot vitrine en leer je dus alles over archeologie.

Lees meer

Programma

Speciaal voor leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs heeft het Thermenmuseum in samenwerking met de Vondst een digitale kijkwijzer ontwikkeld, waarmee je leerlingen meer te weten komen over archeologie en het archeologisch denkproces. Leerlingen gaan zelf aan de slag met het onderzoeken van vondsten. Ontdek wat er onder je voeten ligt en wat deze vondsten betekenen!

Met deze kijkwijzer combineer je een bezoek aan de Vondst en het Thermenmuseum. Je kunt op beide plekken starten.

De kijkwijzers worden gemaakt in een digitale omgeving. Als docent kun je de voortgang van de leerlingen in het museum volgen en dient iedere leerling digitaal hun gemaakte werk in. Ideaal voor een nabespreking in de klas. De leerlingen kunnen voor het invullen van de vragen hun eigen smartphone of tablet gebruiken.

Kosten en duur

Kosten: €20,- per 35 leerlingen.
Duur: Het programma duurt 1,5 uur

Nieuwsgierig geworden? Stuur een e-mail naar reserveringen@thermenmuseum.nl om toegang te krijgen tot de kijkwijzer. Voor docenten hebben wij een speciale ‘inkijkversie’.

Welkom in Coriovallum – onderzoekskaarten

Gymnasium – Latijnse taal en cultuur leerjaar 1 & 2.

Speciaal voor gymnasiasten en leerlingen met Latijn in hun vakkenpakket beschikt het Thermenmuseum over onderzoekskaarten die dieper ingaan op de relatie tussen de Latijnse taal en het verleden van Romeins Heerlen.

Lees meer

Programma

Bij alle opdrachten onderzoeken de leerlingen een korte Latijnse tekst om zo meer over het badhuis en het leven in Romeins Heerlen van 2000 jaar geleden te ontdekken. De opdrachten zijn ontwikkeld aan de hand van de meest gangbare lesmethodes voor het vak Latijnse taal en cultuur.

Kosten en duur

Kosten: Enkel materiaalkosten van €20,- per 35 leerlingen.
Duur: Het programma duurt 1,5 uur

Combiticket met korting: bezoek het Thermenmuseum en Museum Romeinse Katakomben op één dag

Een combibezoek is een inspirerend bezoek aan beide musea mét een interessante korting.

Lees meer

Bezoek Museum Romeinse Katakomben
Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen reis je terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen.

Bezoek het Thermenmuseum
Hier maak je gebruik van ons programma voor het voortgezet onderwijs. Kies voor het programma de Digitale Kijkwijzer. Voordat jullie verder op reis gaan, kunnen de leerlingen hun zelf meegebrachte lunch bij ons eten. Bij mooi weer kan dat ook buiten.

Praktische informatie
Een combibezoek is een inspirerend bezoek aan beide musea mét een interessante korting

Kosten
De kosten voor een combibezoek zijn:
– € 7,50 per leerling
– € 20,00 boekingskosten voor maximaal 35 leerlingen
– € 25,00 voor de gids Museum Romeinse Katakomben voor maximaal 20 leerlingen per gids.
– begeleiders en docenten zijn gratis
– voor de meerkosten per workshop: zie het overzicht hieronder.

Reserveren
Reserveringen gaan via het Thermenmuseum:
– Thermenmuseum Heerlen: via mail of telefonisch: maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur, tel. 045-5605283.
– Museum Romeinse Katakomben: via mail of telefonisch: 043-6012554 of  06-51167856.
Het Thermenmuseum handelt de boeking digitaal af. De betaling vindt plaats in het Thermenmuseum.

Vermeld in de e-mail of per telefoon:

 • De contact- en adresgegevens van de school;
 • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen;
 • Welke groep(en);
 • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders;
 • Het gewenste programma;
 • Datum en tijdstip van het bezoek;
 • Eventuele speciale wensen.

Workshop Romeins Baden: Romeins Badderen

Scrub je huid en voel hoe een Romeinse huidschraper werkt. Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd.

Lees meer

Programma

Maak je eigen authentieke bodylotion, gebaseerd op een neutrale vocht inbrengende lotion, aangevuld met een eigen geurcreatie van heerlijk riekende kruiden, vruchten en bloemen. Welke kruiden kende men toen al?

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop kost €5,- per leerling. De workshop duurt 1 uur (uitloop is mogelijk). Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we de leerlingen over het museum.
Reserveren uiterlijk 2 weken van tevoren in verband met materiaalinkoop

 

Workshop voeding: Romeinse (Olie)Bollen

Nog meer leren? Kies dan voor een aanvullende workshop. Deze workshop gaat over het voedsel van de Romeinen. Wat at een Romein zoal? De leerlingen gaan zelf aan de slag en maken een heerlijke Romeinse snack.

Lees meer

Programma

Met de komst van de Romeinen veranderde ook het eetpatroon in deze regio. De Romeinen brachten namelijk veel nieuwe producten mee: van kip tot walnoten. Wat aten de Romeinen nog meer? En hoe weten we dat? Tijdens de workshop maken de leerlingen ook nog kennis met verschillende soorten graan die verbouwd werden en maken vervolgens een eigen Romeinse snack.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop wordt gegeven door Fortvnata en duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten voor de workshop bedragen €5,- per leerling.
Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we de leerlingen over het museum.

Reserveren uiterlijk 2 weken van tevoren in verband met materiaalinkoop.

Workshop handel: On Tour door het Romeinse Rijk

Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd. Romeinen bouwden een immens wegennet in het hele Romeinse rijk. Dat was niet alleen voor het verplaatsen van de troepen, maar ook voor handelaars.

Lees meer

Programma

Er werd volop gehandeld in het Romeins rijk. Wat importeerde en exporteerde men vanuit onze regio? Welke Romeinse wegen liepen door deze regio? Handeldrijven zonder schriftelijke verklaring was ondenkbaar. Leerlingen gaan aan de slag met schrijven in het Latijn en de papyrus. Zo kom je wel verder in het Romeinse rijk.

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop kost €5,- per leerling. De workshop duurt 1 uur (uitloop is mogelijk). Maximaal 20 leerlingen per workshop. Bij grotere groepen splitsen we de groep op en verdelen we de leerlingen over het museum.
Reserveren uiterlijk 2 weken van tevoren in verband met materiaalinkoop.

Workshop: Kleren maken Romeinen

Nog meer leren? Kies dan voor een aanvullende workshop! Wat droeg een Romein? Was er al zoiets als mode? Leer er alles over in deze workshop.

Lees meer

Programma

Ook in de Romeinse tijd maakten kleren de man, én zeker ook de vrouw. Tijdens deze workshop leren je leerlingen alles over Romeinse kledingstukken en hoe deze gedragen werden. Kon je bijvoorbeeld een toga aan naar de markt? En wat droeg je op een feestje? In deze workshop kruipen de leerlingen in de huid van een badhuisslaaf die per ongeluk de kleding van de bezoekers door elkaar heeft gehusseld. Lukt het je leerlingen om de juiste kleding bij de juiste persoon terug te vinden?

Kosten, groepsgrootte en duur

De workshop wordt gegeven door Fortvnata en duurt ongeveer één uur (uitloop mogelijk).
De kosten bedragen €60,- per groep van maximaal 21 leerlingen.

Praktische informatie

Begeleiding
Het is voor iedereen prettig als het museumbezoek goed verloopt. Daarom is het van belang dat er voldoende begeleiders meekomen die toezicht houden en eventueel helpen met de opdrachten. Laat de begeleiders vooraf weten wat er van hem of haar wordt verwacht.

Bezoektijd
Een bezoek aan het Thermenmuseum varieert tussen de 1 ½ – 2 uren. Maak je gebruik van een workshop? Dan duurt het bezoek een uur langer.

Kosten
Een bezoek aan het museum is dankzij de gemeente Heerlen gratis voor scholen.
De boekingskosten zijn €20,- per 35 leerlingen. Kies je daarnaast ook voor een workshop, kijk dan bij de workshops.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.