Een druppel Romeins bloed in ons allemaal

Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinse nederzetting Coriovallum, het tegenwoordige Heerlen. Hier vind je de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland.

Leerzaam én leuk!

Een bezoek aan het Thermenmuseum is naast leerzaam ook heel erg leuk voor de klas én de docent. Het museum biedt een vaste expositie aan met een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum. Daarnaast zijn er ook wisselexposities waarin de actuele resultaten van de archeoloog-specialisten centraal staan. Maak een keuze uit ons educatief aanbod zoals de digitale kijkwijzer, vragenlijst, workshops en een Romeinse combireis door Zuid-Limburg.

Onze educatieve programma’s en aanvullende workshops

Voor ieder niveau hebben wij een passend educatief programma. Zo hebben wij voor het voortgezet onderwijs  de digitale kijkwijzer ontwikkeld in samenwerking met Kunst uit het vuistje. Het bezoek aan het Thermenmuseum is daarnaast uit te breiden met een workshop naar keuze. Zo wordt het museumbezoek nog leuker! Het werken met authentiek materiaal en technieken staat in alle workshops centraal. De workshops worden begeleid door Fortvnata en door een docent van de VAZOM.

Hieronder vind je alle informatie over de programma’s, workshops én een combibezoek aan het Museum Romeinse Katakomben in Valkenburg. Bezoek beide op één dag en profiteer van een interessante korting!

Scholen boeken eenvoudig

Neem contact met de afdeling reserveringen (reserveringen@thermenmuseum.nl) of bel 045-5605283. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00-17.00 uur. Vermeld in de e-mail of per telefoon:

 • De contact- en adresgegevens van de school
 • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen
 • Welke groep(en)
 • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders
 • Het gewenste programma
 • Datum en tijdstip van het bezoek
 • Eventuele speciale wensen

Mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’

De mini museumles ‘Fashionistas van Coriovallum: Amaka’s stylingtips’ gaat over kleding, verzorging en uiterlijk in de Romeinse tijd. Amaka is cosmeta, schoonheidsspecialiste, in het badhuis van Coriovallum (Heerlen). Maak kennis met haar werk en ontdek het antwoord op vragen zoals:  Hoe kleedde een Romein zich? Stonk het in een badhuis?

Lees meer

Programma
– De mini museumles vindt plaats in de educatieve ruimte van het Thermenmuseum.
– De museumdocent geeft de groep een korte introductie op het onderwerp kleding, uiterlijk en verzorging in de Romeinse tijd.
– Daarna gaan de leerlingen in vijf of zes groepjes aan de slag met praktische opdrachten die te maken hebben met dit onderwerp: ze geven elkaar een Romeinse badhuisbehandeling, creëren een Romeins kapsel op elkaars hoofd, onderzoeken grondstoffen voor kleding, maken kennis met de geuren van de oudheid, verkleden zich als echte Romeinen en onderzoeken verschillende bronnen die iets kunnen vertellen over kleding en uiterlijk in het verleden. De leerlingen werken hierbij met replica’s van Romeinse vondsten en met al hun zintuigen, zodat het verleden heel dichtbij komt.

Krijg alvast een impressie!

Tip: deze mini museumles is een goede uitbreiding op een bezoek met de interactieve ontdektocht: Lucius en Amaka en het verloren fresco van Coriovallum.

Kosten en duur
Duur: 1 uur
Kosten: €75,- per 30 leerlingen (= ook het maximum aantal leerlingen meteen)
Begeleiding: museumdocent

Combiticket met korting: bezoek het Thermenmuseum en Museum Romeinse Katakomben op één dag

Beleef het verborgen Rome in een ondergronds labyrint. Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen reis je terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen.

Lees meer

De rijk versierde crypten -zo’n 25 meter onder het aardoppervlak- zijn overweldigend mooi. De fresco’s openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, en verrassende scènes uit het dagelijkse leven. Het museum is in 1910 opgericht door Jan Diepen, zoon van een rijke textielindustrieel, in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuypers. Ook biedt het museum een boeiend actueel programma met tentoonstellingen, workshops en andere belevingen.

Bezoek het Thermenmuseum
Hier maak je gebruik van ons programma voor het voortgezet onderwijs. Kies voor het programma de Digitale Kijkwijzer. Voordat jullie verder op reis gaan, kunnen de leerlingen hun zelf meegebrachte lunch bij ons eten. Bij mooi weer kan dat ook buiten.

Praktische informatie

Een combibezoek is een inspirerend bezoek aan beide musea mét een interessante korting

Kosten
De kosten voor een combibezoek zijn:
– € 7,50 per leerling
– € 20,00 boekingskosten voor maximaal 35 leerlingen
– € 25,00 voor de gids Museum Romeinse Katakomben voor maximaal 20 leerlingen per gids.
– begeleiders en docenten zijn gratis
– voor de meerkosten per workshop: zie het overzicht hieronder.

Reserveren
Reserveringen gaan via het Thermenmuseum:
– Thermenmuseum Heerlen: via mail of telefonisch: maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur, tel. 045-5605283.
– Museum Romeinse Katakomben: via mail of telefonisch: 043-6012554 of  06-51167856.
Het Thermenmuseum handelt de boeking digitaal af. De betaling vindt plaats in het Thermenmuseum.

Vermeld in de e-mail of per telefoon:

 • De contact- en adresgegevens van de school;
 • Contactpersoon plus telefoonnummer voor eventuele vragen;
 • Welke groep(en);
 • Het aantal leerlingen en het aantal begeleiders;
 • Het gewenste programma;
 • Datum en tijdstip van het bezoek;
 • Eventuele speciale wensen.

Romeinen in je achtertuin?! 

Leerjaar 1 &2 (VMBO/HAVO/VWO): Romeinen in je eigen achtertuin?! Jazeker! Wist jij dat de Romeinen ook in Zuid Limburg hebben geleefd? Dat er honderden zo niet duizenden potten gebakken werden in het Romeinse Heerlen?

Te boeken vanaf 5 oktober 2021! 

Lees meer

Programma

Of dat er een heel belangrijke Romeinse weg liep dwars door Romeins Zuid Limburg? Pak je koffers maar alvast in: in deze museumles reizen de leerlingen namelijk door het Romeinse landschap, en ontdekken alles over het leven in deze regio, 2000 jaar geleden. De museumdocent leidt de kinderen vervolgens aan de hand van interactieve opdrachten door onze nieuwe tentoonstelling. Verdient ieder groepje genoeg spullen voor de eindopdracht? In hun sub groepje maken de leerlingen een eindproduct: een eigen gefilmde scene over het leven als een Romein. Licht, camera… Romeinen!

Kosten en duur

Duur: 120 minuten
Kosten: €120,- per 35 leerlingen. Begeleiders zijn gratis

Digitaal Lespakket: Dit vertelt mij, er was eens….

Onderbouw VMBO/HAVO/VWO

In dit digitale lespakket kruipen de leerlingen in de huid van een echte archeoloog en gaan ze zelf op onderzoek uit. Het lespakket bestaat uit een voorbereidende opdracht op school, opdrachten in het Thermenmuseum en een afsluitende opdracht op school. Vanaf nu is dit lespakket uit te breiden met een bezoek aan de Vondst: centrum voor archeologie.

Lees meer

Programma

Een archeoloog staat bij veel mensen vooral bekend als iemand die in de grond op zoek gaat naar oude voorwerpen. Maar welke rol spelen deze vondsten in het beeld van onze geschiedenis.

Dit lespakket laat zien hoe archeologen verhalen maken van bodemvondsten. Hoe losse stukjes informatie in elkaar worden gepast om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van ons vroegere leven. Leerlingen leren hun eigen geschiedenis te schrijven rond een zelfgekozen artefact. Welke aannames kun je maken? En waar haal je informatie vandaan om je verhaal te fact-checken?

Het lesmateriaal kan op iedere smartphone, tablet of computer worden gebruikt en heeft verschillende modules ter voorbereiding, begeleiding en verwerking van het bezoek aan het Thermenmuseum.
Vanaf nu is dit pakket uit te breiden met een bezoek aan de Vondst: centrum voor archeologie. De Vondst ligt tegenover het Thermenmuseum. Voor meer informatie over de Vondst kijkt u op: https://www.devondst.nl/

Nieuwsgierig? Vraag hier een inlog-link aan om de lessen in te zien.

Kosten en duur
Een bezoek aan het museum is dankzij de gemeente Heerlen gratis voor scholen. Kies je voor een programma zonder museumdocent, dan zijn de boekingskosten € 20,-  per 35 leerlingen. Onze programma’s duren 2 uur.

Workshop handel: On Tour door het Romeinse Rijk

Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd. Romeinen bouwden een immens wegennet in het hele Romeinse rijk. Dat was niet alleen voor het verplaatsen van de troepen, maar ook voor handelaars. Er werd al volop gehandeld. Wat importeerde en exporteerde men vanuit onze regio? Welke Romeinse wegen liepen door deze regio? Handeldrijven zonder schriftelijke verklaring was ondenkbaar.

Lees meer

Leerlingen gaan aan de slag met schrijven in het Latijn en de papyrus. Zo kom je wel verder in het Romeinse rijk.

Kosten en duur
De workshop wordt gegeven door Fortvnata. De kosten voor de workshop bedragen € 4,00 per leerling. Dit bedrag bestaat uit materiaalkosten (€ 3,00) en begeleidingskosten (€ 1,00). De workshop duurt gemiddeld één uur, maar het kan voorkomen dat de workshop een kwartiertje uitloopt.

Reserveren en/of meer informatie
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor bezoek gereserveerd worden. Per workshop kunnen er maximaal 20 leerlingen deelnemen. Heeft u een grotere klas? Dan splitsen wij de groep.

Workshop Romeins Baden: Romeins Badderen

Scrub je huid en voel hoe een Romeinse huidschraper werkt. Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd. Maak je eigen authentieke bodylotion, gebaseerd op een neutrale vocht inbrengende lotion, aangevuld met een eigen geurcreatie van heerlijk riekende kruiden, vruchten en bloemen. Welke kruiden kende men toen al?

Lees meer

Kosten en duur
De workshop wordt gegeven door Fortvnata. De kosten voor de workshop bedragen € 4,00 per leerling. Dit bedrag bestaat uit materiaalkosten (€ 3,00) en begeleidingskosten (€ 1,00). De workshop duurt gemiddeld één uur, maar het kan voorkomen dat de workshop een kwartiertje uitloopt.

Reserveren en/of meer informatie
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor bezoek gereserveerd worden. Per workshop kunnen er maximaal 20 leerlingen deelnemen. Heeft u een grotere klas? Dan splitsen wij de groep.

Workshop voeding: Romeinse (Olie)Bollen

Met de komst van de Romeinen veranderde het eetpatroon in onze regio. Romeinen brachten veel nieuwe producten mee: van kip tot walnoten. Welke voedingsproducten kenden zij nog meer? Hoe vaak at een Romein op een dag? Hoe weten we dat?

Lees meer

Tijdens deze workshop maken de leerlingen onder andere kennis met verschillende soorten graan die destijds verbouwd werd. Ze worden keukenslaaf en gaan aan de slag om een heerlijke Romeinse snack te maken.

Kosten en duur
De workshop wordt gegeven door Fortvnata. De kosten voor de workshop bedragen € 4,00 per leerling. Dit bedrag bestaat uit materiaalkosten (€ 3,00) en begeleidingskosten (€ 1,00). De workshop duurt gemiddeld één uur, maar het kan voorkomen dat de workshop een kwartiertje uitloopt.

Reserveren en/of meer informatie
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor bezoek gereserveerd worden. Per workshop kunnen er maximaal 20 leerlingen deelnemen. Heeft u een grotere klas? Dan splitsen wij de groep.

Workshop: Kleren maken Romeinen

Ook in de Romeinse tijd maakten kleren de man én zeker ook de vrouw! Welke verschillende kledingstukken kenden de Romeinen en hoe en wanneer droegen ze deze?

Lees meer

Tijdens deze workshop maken leerlingen kennis met de badhuisslaaf van het Heerlense badhuis.
Deze badhuisslaaf heeft per ongeluk alle kleding van de badgasten door elkaar gehusseld. De leerlingen krijgen de opdracht om zelf in de huid te kruipen van een Romeinse badgast en alle kleding weer bij de juiste persoon te zoeken. Na afloop kan een selfie in een Romeinse huiskamer gemaakt worden!

Kosten en duur
De workshop wordt gegeven door Fortvnata. De kosten voor de workshop bedragen €46,-per groep. Deze groep mag uit maximaal 27 leerlingen bestaan. De workshop duurt gemiddeld één uur, maar het kan voorkomen dat de workshop een kwartiertje uitloopt

Workshop Romeins portret van mozaïek

In samenwerking met de VAZOM bieden wij een aantal nieuwe workshops aan ter aanvulling op het bezoek aan het museum. Tijdens deze workshop gaan de leerlingen op een beeldende manier aan de slag met het Romeinse verleden.

Lees meer

De leerlingen gaan tijdens deze workshop aan de slag met het maken van een ontwerp op papier van hun eigen gezicht: een selfie! Op school kan de docent voorafgaand aan de workshop foto’s van de leerlingen maken, zodat deze gebruikt kunnen worden. De leerlingen krijgen in het museum uitleg over hoe een portret in elkaar zit en waar je op moet letten. Ook krijgen ze uitleg over de verschillende kleuren die een portret heeft. Het selfie portret wordt op stevig karton overgetrokken. Hierna wordt van gekleurd papier, tijdschriftenpapier etc een mozaïek gemaakt. De leerlingen gaan hiermee hun gezicht versieren.

Kosten en duur
De workshop wordt gegeven door een docent van de VAZOM. De kosten voor de workshop bedragen € 100,-  per groep plus €1,- materiaalkosten per leerling. De workshop duurt ongeveer 1,5 uur. Maximaal 30 leerlingen per workshop.

Reserveren en/of meer informatie
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor bezoek gereserveerd worden. Deze workshop is geschikt voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs.

Romeinse mozaïek tegel maken

Vanaf schooljaar 2019-2020 werken wij samen met de VAZOM en bieden wij gezamenlijk workshops aan in het Thermenmuseum. Leerlingen gaan dus op een beeldende manier aan de slag met het Romeinse verleden en verwerken op deze manier de opgedane kennis in het museum. Ideaal in combinatie met een bezoek aan het museum!

Lees meer

De leerlingen krijgen uitleg over  Romeinse mozaïek en over de techniek die wordt toegepast. Hierna gaan de leerlingen een eigen ontwerp op papier maken. Vervolgens gaan ze dit ontwerp op een stuk hout overtrekken. Het ontwerp dat ze maken wordt een Romeins teken/ patroon. De leerlingen gaan het ontwerp beplakken met echte stukjes tegel. De ruimte tussen de steentjes wordt opgevuld met wit voegsel.

Kosten en duur
De workshop wordt gegeven door een docent van de VAZOM. De kosten voor de workshop bedragen € 100,-  per groep plus €2,- materiaalkosten per leerling. De workshop duurt ongeveer 1,5 uur. Maximaal 25 leerlingen per workshop.

Reserveren en/of meer informatie
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor bezoek gereserveerd worden. Deze workshop is geschikt voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs.

Romeins fresco schilderen met pigmenten

Vanaf schooljaar 2019-2020 werken wij samen met de VAZOM en bieden wij gezamenlijk workshops aan in het Thermenmuseum. Leerlingen gaan dus op een beeldende manier aan de slag met het Romeinse verleden en verwerken op deze manier de in het museum opgedane kennis. Ideaal in combinatie met een bezoek aan het museum!

Lees meer

De workshop start met het maken van een laagje gips in een groot rechthoekig aluminiumbakje. Dit laagje is de drager waarop de leerlingen werken. Het gips moet even drogen en in die tijd vertelt de workshopgever over de Romeinse schilderkunst en laat voorbeelden zien, zodat de kinderen geïnspireerd raken. Daarna gaan de leerlingen met natuurlijke pigmenten op het gips aan de slag. De leerlingen leren met andere materialen schilderen i.p.v. verf. Bijvoorbeeld door middel van koffie, thee, bietensap, wortelsap etc. Er kan gebruik gemaakt worden van penselen, sponsen, borstels en stempels om figuren op het gips aan te brengen.

Kosten en duur
De workshop wordt gegeven door een docent van de VAZOM. De kosten voor de workshop bedragen € 100,-  per groep plus €2,- materiaalkosten per leerling. De workshop duurt ongeveer 1,5 uur. Maximaal 35 leerlingen per workshop.

Reserveren en/of meer informatie
In verband met het tijdig inkopen van de materialen moet er uiterlijk twee weken voor bezoek gereserveerd worden. Deze workshop is geschikt voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs.

Praktische informatie

Begeleiding
Het is voor iedereen prettig als het museumbezoek goed verloopt. Daarom is het van belang dat er voldoende begeleiders meekomen die toezicht houden en eventueel helpen met de opdrachten. Laat de begeleiders vooraf weten wat er van hem of haar wordt verwacht.

Bezoektijd
Een bezoek aan het Thermenmuseum varieert tussen de 1 ½ – 2 uren. Maak je gebruik van een workshop? Dan duurt het bezoek een uur langer.

Kosten
Een bezoek aan het museum is dankzij de gemeente Heerlen gratis voor scholen.
De boekingskosten zijn 20 euro per 35 leerlingen. Kies je daarnaast ook voor een workshop, kijk dan bij de workshops.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.