Het Romeinse badhuis – het oudste stenen gebouw van Nederland – krijgt een museum van wereldformaat

Heerlen, 26 juni 2024 – Met groot enthousiasme kondigt Gemeente Heerlen aan dat de nieuwbouw van Het Romeins Museum van start kan gaan!  Op 26 juni heeft de gemeenteraad van Heerlen het besluit genomen om aanvullend krediet toe te kennen, waardoor er nu groen licht is voor de nieuwbouw. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de transformatie van het centrum van Heerlen én het behoud van erfgoed van nationaal belang.

Het Romeins Museum

Het Romeinse badhuis in Heerlen, nu ondergebracht in het Thermenmuseum, wordt een plek waar bezoekers worden meegenomen in de wereld van de Romeinen. Hun aanwezigheid in Heerlen (destijds Coriovallum) en deze regio 2.000 jaar geleden, hun gebruiken en uitvindingen, klinken vandaag de dag nog door in onze manier van leven. Dit gaan bezoekers ervaren in Het Romeins Museum.

Het ontwerp van de nieuwbouw is in handen van Kraaijvanger Architects en TomDavid architecten. Dit inspirerende ontwerp is een integraal onderdeel van de transitie van het centrum van Heerlen en belooft een architectonisch hoogstandje te worden dat zowel de geschiedenis als de toekomst van de stad weerspiegelt.

De Gemeenteraad heeft ook ingestemd met de oprichting van Stichting Het Romeins Museum. Dit is een cruciale stap om het museum een schitterende toekomst te geven. Deze stichting krijgt de belangrijke taak om 2 miljoen euro te verwerven voor de inrichting van het nieuwe museumgebouw. Doel is om het Romeins verleden op een moderne en boeiende manier te presenteren.

Wethouder Jordy Clemens benadrukt het belang van dit project: “De Gemeente Heerlen ondersteunt dit initiatief van harte en we zijn verheugd dat we samen met stichting Het Romeins Museum kunnen werken aan het behoud en de presentatie van ons rijke Romeinse erfgoed. Dit project zal niet alleen een nieuwe thuisbasis bieden voor het Romeins verleden, maar ook een culturele trekpleister vormen voor inwoners en bezoekers van Heerlen en de regio.”

De oplevering van het nieuwe museumgebouw wordt verwacht in het derde kwartaal van 2027.
Geïnteresseerden die een bijdrage willen leveren aan de realisatie van Het Romeins Museumkunnen terecht op www.hetromeinsmuseum.nl.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );