Op 6 maart 2020 is de publicatie Roman Bathing in Coriovallum gepresenteerd bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hierin wordt onder meer aangetoond dat het oudste gebouw van Nederland in Heerlen staat. Deze eer komt toe aan het plaatselijke Romeinse badhuis, zo bewijst grondig wetenschappelijk onderzoek. Het is gebouwd tussen 63 en 73 na chr. Daarnaast was de omliggende plaats van het badhuis, Coriovallum, belangrijker dan tot nu toe aangenomen. Deze en vele andere resultaten zijn nu aan het licht gekomen. Een historische mijlpaal, zegt de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed.

In de publicatie wordt een vernieuwd historisch beeld gepresenteerd van een plaats met een niet-geringe status. Het badhuis zelf, door militairen gebouwd in 63-73, werd mettertijd steeds imposanter. Op het hoogtepunt stond er een façade van maar liefst 48 meter met een hoogte van 8 tot 10 meter met een zwembad. Voor burgers en militairen uit de hele regio werd het een belangrijke ontmoetingsplaats. Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis begin tweede eeuw was gebouwd, nu staat vast dat het in de eerste eeuw van onze jaartelling is gebouwd. Rond het jaar nul was er sowieso al bewoning.

Aan de publicatie hebben zo’n dertig nationale en internationale wetenschappers meegewerkt. Zij hebben samenhang aangebracht in de vondsten van het badhuis.  Veel andere vondsten uit Heerlen zijn verspreid over Nederland, zoals in de collectie van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden.

Download de publicatie hier! 
(voor de bijlagen, zie onderaan deze pagina)

Te koop

De publicatie is te koop in de Museumwinkel van het Thermenmuseum voor 25 euro. Wilt u het liever bestellen? Dat kan. De verzendkosten worden dan uiteraard in rekening gebracht. Stuur een e-mail naar info@thermenmuseum.nl met uw naam, adres en telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );