Het Thermenmuseum mocht op vrijdag 10 juni de OIKOS-publieksprijs in ontvangst nemen. Een onderscheiding die normaliter alleen aan classici en historici wordt uitgereikt die op voortreffelijke wijze de Oudheid onder de aandacht van een groot publiek hebben gebracht. Bijzonder is dat dit jaar, voor het eerst in de geschiedenis van de prijs, een museale instelling deze prijs in ontvangst mag nemen.

“We hebben afgelopen periode met ons hele team hard gewerkt om het Thermenmuseum te vernieuwen en nieuw leven in te blazen, de erkenning hiervoor in de vorm van de OIKOS-publieksprijs is de kers op de taart”. Aldus Dr. Karen Jeneson – Conservator Thermenmuseum.

Over de OIKOS Publieksprijs
De prijs wordt uitgereikt door OIKOS, een Nederlands-Belgische Onderzoeksschool voor oud- historici en classici. De prijs bestaat uit een geldbedrag plus wisselbeker en wordt elk jaar feestelijk uitgereikt op de OIKOS-dag.

In 2021 won Eric Moormann de wisselbokaal. Hij is emeritus professor Klassieke Archeologie, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2021 gaf hij de jury een duidelijke aanbeveling mee: “Het zou mooi zijn als de prijs in de toekomst kon gaan naar een kandidaat of instelling die zich overtuigend richt op het voor een breed en inclusief publiek toegankelijk maken van kennis over de oudheid. Een kandidaat die doelgroepen aanspreekt die normaalgesproken niet, of toch minder vanzelfsprekend, met de oudheid in aanraking komen.”

“Prachtig dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen, het is een beloning voor het harde werk van de afgelopen jaren. Maar we zijn zeker nog niet klaar. De investering in het nieuwe Romeins Museum laat zien dat we blijven ontwikkelen om de verhalen te vertellen aan het grote publiek.” Aldus Jordy Clemens – Wethouder Cultuur en Erfgoed Gemeente Heerlen.

De door OIKOS aangestelde, vakkundige jury heeft het Thermenmuseum voorgedragen voor de publieksprijs 2022. “Dit Museum heeft zich de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze vernieuwd en daardoor een breed publiek weten te bereiken, van jong tot oud. Wij zijn ook diep onder de indruk van de inspirerende wijze waarop het Thermenmuseum bijdraagt aan de herrijzenis uit haar eigen as van Coriovallum, het Romeinse Heerlen, en wensen alle stafleden, en in het bijzonder conservator Karen Jeneson van harte geluk met de OIKOS-publieksprijs 2022.” Aldus prof.dr. Gerry C. Wakker – Directeur van de Nationale Onderzoekschool OIKOS.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );