Nooit eerder organiseerde het Thermenmuseum zoveel activiteiten in oktober!

Oktober, de maand van de geschiedenis, staat bij het Thermenmuseum in het teken van de Romeinse taal. Welke rol speelde Latijn in de samenleving, hoe communiceerden de Romeinen met elkaar en welke vondsten zijn er gedaan met Latijnse inscripties. Door middel van de taal proberen we dichter bij de Romeinen te komen. In hun hoofd te kruipen en hun manier van communiceren te doorgronden. Van pop-up exposities tot knutselactiviteiten en een mini symposium. Er is voor iedereen wat te doen de komende maand! Van gezinnen tot historisch geïnteresseerden.

Gronden met de Romeinen

Pop-up expositie vanaf 10 oktober! Welke rol speelden taal bij de Romeinen? En dan voornamelijk het schrift? Welke vondsten zijn er in en rondom het badhuis gedaan met inscripties en wat betekenen deze? In de pop-up expositie; Gronden met de Romeinen, duiken we in deze vragen. Leren we meer over de Romeinse taal en het gebruik hiervan. We gaan door het onderzoeken van de inscripties ‘in gesprek’ met de Romeinen en ontdekken steeds meer van hun beweegredenen, gebruiken en tradities op het gebied van taal.

LatinNow van 10 t/m 12 oktober

De tijdelijke expositie VOCES POPVLI* van het project LatinNow vertelt alles over de Latijnse taal in de Romeinse tijd van onze eigen regio. Wat gebeurde met de lokale talen? Hoe kon het Latijn zo succesvol zijn? Unieke tentoonstelling op Europese tour: Londen, Barcelona, Zaragoza, Trier, Wenen en Brugge . Voor Nederland heeft LatinNow haar keuze laten vallen op Heerlen en noemt het Thermenmuseum de ‘Nachtwacht’ binnen de archeologie. Iets om trots op te zijn.

*VOCES POPVLI: Leven en talen in het Romeinse westen

De invloed van Rome was enorm: talen, culturen en zelfs identiteiten veranderden. In de westelijke provincies gebeurde dit niet overal op hetzelfde moment of consistent. Verschillende gemeenschappen en individuen reageerden uiteenlopend op de Romeinse heerschappij. Het in kaart brengen van de introductie van het Latijn, diverse niveaus van tweetaligheid en het lot van de lokale talen helpt bij het begrijpen van het leven in het Romeinse westen.
Het team van LatinNow (www.Latinnow.eu) heeft zes sociale factoren gevonden die van belang zijn voor het begrijpen van de verspreiding van Latijn en structureren de opbouw van onze tentoonstelling. Romeinse heersers hadden geen strikt beleid voor het verspreiden van het Latijn, maar de taal verspreidde zich door economische en sociale druk en voordelen die kennis van het Latijn met zich meebracht, vergelijkbaar met Engels tegenwoordig. Vind uit wat voor effect Latijn had op de lokale bevolking en meertaligheid.

De Nationale archeologiedagen van 11 t/m 13 oktober

Voor iedereen die aan het begin van de herfstvakantie nog niet aan het einde van zijn Latijn is, komt in de expositie ‘GRONDEN MET DE ROMEINEN’ de Romeinse taal weer extra tot leven. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te beleven zoals ‘Knutsel een kruikje’, een workshop ‘Romeins pottenbakken’ en een workshop ‘Leer vloeken als een Romein’, waar je een eigen vervloekingstablet mag schrijven èn offeren. Wees dus lief voor elkaar!

• Kruikje knutselen | vanaf 5 oktober en daarna doorlopend in oktober
  • Latin Graffiti | vanaf 10 oktober doorlopend
  • Mini-symposium ‘Ite et docete’ voor gymnasiasten en geïnteresseerden* op vrijdag 11 oktober om 10.00 – 13.45 uur
  • Wegens groot succes komt er een extra lezing van dr. Pieter Houten op vrijdag 11 oktober om 16.00 uur*
  • Workshop ‘Vloeken als een Romein’ tot 14 jaar* | zaterdag 12 oktober | 13.30 – 14.30 uur
  • Workshop ‘Romeins pottenbakken’ voor gezinnen met kinderen* | Zondag 13 oktober, woensdag 16 oktober, zaterdag 19 oktober en zondag 20 oktober | doorlopend van 13.00 – 16.30 uur
*Wil je verzekerd zijn van een plekje, meld je dan aan bij j.martens@historischgoud.nl

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.