Twee gerenommeerde archeologen, de pioniers van de Nederlandse archeologie, zaten elkaar voortdurend dwars. Het hoe en waarom vertelt dr. Leo Verhart op vrijdag 26 juli om 20:00 uur tijdens de zomeravondlezing van de Historische Kring Het Land van Herle in samenwerking met het Thermenmuseum. Leo Verhart (1952) was als conservator prehistorie verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden en het Limburgs Museum in Venlo. Hij maakte tentoonstellingen en televisieprogramma’s en publiceert regelmatig over archeologische onderwerpen met als speciale belangstelling de steentijd en wetenschapsgeschiedenis.

Leo Verhart schreef twee dikke pillen vol over beide grondleggers van de Nederlandse archeologie die ook voor de archeologie van Heerlen en omgeving in de 20ste eeuw van groot belang waren. De twee grondleggers van deze wetenschap in ons land zijn de directeur van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden (RMO) Jan Hendrik Holwerda (1873-1951) en zijn leerling Albert Egges van Giffen (1884-1973). Na een hevig conflict in Leiden vertrok de laatste naar Groningen en hun leven lang zouden beide mannen elkaar tegenwerken.

De Leidse problemen groeiden uit tot een intens en langdurig conflict dat de ontwikkeling van de Nederlandse archeologie wetenschappelijk en beleidsmatig in hoge mate zou bepalen. Er zouden elkaar bestrijdende instellingen ontstaan, er kwamen studierichtingen archeologie aan de Nederlandse universiteiten en de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) werd opgericht, nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Ook in Limburg had dit gevolgen. Holwerda was de pionier die het moderne onderzoek in de provincie introduceerde. Spraakmakende ontdekkingen werden er gedaan en er was een goede samenwerking met het LGOG. Zo onderzocht Holwerda veel Romeinse villa’s, voerde opgravingen uit in Heerlen en kocht objecten aan. Van Giffen zat hem zoveel mogelijk dwars en wist in de arts H.J. Beckers een belangrijke medestander te krijgen.

In juni 1940 werd in Heerlen het thermencomplex ontdekt. Beckers zou het onderzoek op zich nemen en Van Giffen zou het afronden, mede als gevolg van de ruzie tussen de beide grondleggers van de moderne archeologie in Nederland. Hoe dat zo is gekomen en wat voor gevolgen dat had, vertelt Leo Verhart. Hij schreef een vuistdikke tweedelige biografie over deze archeologen met als titel Parallelle Sporen.

Praktische info

  • Vrijdag 26 juli 2024
  • Tijdstip 20.00 uur  (inloop vanaf 19.30 uur) in het Thermenmuseum
  • Deze activiteit is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt, dus aanmelden is nodig. Dat kan via info@landvanherle.nl

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );