Het Mauritshuis in Den Haag heeft het Thermenmuseum (binnenkort Het Romeins Museum) gevraagd voor Museum Murals: een landelijk project dat mogelijk gemaakt wordt door de VriendenLoterij. Op twintig muren in heel Nederland worden nieuwe, levensgrote kunstwerken gerealiseerd en dus ook in Heerlen bij het in transitie zijnde Thermenmuseum.

Als muralhoofdstad is Heerlen al lang bekend met het fenomeen van deze openbare kunstvorm. Dankzij het project Museum Murals komt er aan het eind van de zomer van 2024 een gloednieuw exemplaar bij, geïnspireerd op het grootste Romeinse monument van Nederland. De Italiaanse kunstenaar Gionata Gesi, bekend als Ozmo, zal de muurschildering maken. Waar het kunstwerk zal komen en hoe het eruit zal komen te zien, zal de komende tijd bekend worden. Bewoners hebben inspraak over het uiteindelijke resultaat. In aanloop hiernaartoe is er een publieksprogramma samengesteld. Bekijk hieronder het programma.

Lezing ‘Alles staat op zijn plek’ door street art expert Sanne Gijsbers

• Donderdag 5 september 2024
  • Van 19.00 tot 20.30 uur, Thermenmuseum

Street art hunter Sanne Gijsbers reist met haar camera de wereld over om street art te spotten. Haar thuisbasis is Heerlen waar ze de scene nauwlettend in de gaten houdt. Aan geinteresseerden geeft ze rondleidingen waarin ze onder meer vertelt over het verhaal achter de street art, dat bijna altijd een binding heeft met de plek waar ze aangebracht is. Zo vertelt de Heerlen Heron in één beeld het verhaal van Heerlen, moedigt Cyrcle de gemeenschap aan om door te blijven vechten voor een betere toekomst en nemen de murals op de gevels van Quatro Cinema ons mee naar het Romeins verleden. Ontdek tijdens deze rondleiding alle verhalen van Heerlen inclusief het verhaal achter het nieuwe werk naast Het Romeins Museum.

Deze activiteit is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt, dus aanmelden is nodig. Dat kan via reserveringen@thermenmuseum.nl

Onthulling Museum Mural bij Het Romeins Museum

• Zondag 8 september 2024

Meer informatie volgt binnenkort.

Over Museum Murals

Museum Murals is een nationaal project van Het Mauritshuis in Den Haag. Voor 20 musea ontwikkelen 20 straatartisten 20 muurschilderingen. Dit hele project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële bijdrage van de Vriendenloterij en de Italiaanse ambassade.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );