Het Mauritshuis in Den Haag heeft het Thermenmuseum (binnenkort Het Romeins Museum) gevraagd voor Museum Murals: een landelijk project dat mogelijk gemaakt wordt door de VriendenLoterij. Op twintig muren in heel Nederland worden nieuwe, levensgrote kunstwerken gerealiseerd en dus ook in Heerlen bij het in transitie zijnde Thermenmuseum.

Als muralhoofdstad is Heerlen al lang bekend met het fenomeen van deze openbare kunstvorm. Dankzij het project Museum Murals komt er aan het eind van de zomer van 2024 een gloednieuw exemplaar bij, geïnspireerd op het grootste Romeinse monument van Nederland. De Italiaanse kunstenaar Gionata Gesi, bekend als Ozmo, zal de muurschildering maken. Waar het kunstwerk zal komen en hoe het eruit zal komen te zien, zal de komende tijd bekend worden. Bewoners hebben inspraak over het uiteindelijke resultaat. In aanloop hiernaartoe is er een publieksprogramma samengesteld. Bekijk hieronder het programma.

Street art rondleiding ‘Fading colors’ door Sanne Gijsbers

• Zondag 9 juni 2024
  • Van 13.00 tot 14.30 uur, start en einde bij Thermenmuseum

Tijdens deze rondleiding door dé street art expert van Heerlen, Sanne Gijsbers, leer je de achtergronden van deze openbare en deels ongeorganiseerde vorm van kunst beter te begrijpen. Je ziet dingen die je eerst niet zag en herkent verborgen boodschappen. De titel van deze rondleiding verwijst naar de tijdelijkheid van street art. Tijdens deze rondleiding zal een spannend nieuwtje worden gedeeld!

Deze activiteit is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt, dus aanmelden is nodig. Dat kan via reserveringen@thermenmuseum.nl

Kidsworkshop graffiti

• Woensdag 12 juni 2024
  • Van 17.00 tot 19.00 uur, Thermenmuseum

Kunstzinnige kids leren tijdens deze workshop hoe ze – in navolging van de Romeinen – zelf een modern kunstwerk maken met graffiti. Met behulp van sjablonen en spuitverf gaan ze zelf aan de slag. Aan het eind van de workshop mag het eigen kunstwerk mee naar huis!

Deze activiteit is geschikt voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt, dus aanmelden is nodig. Dat kan via reserveringen@thermenmuseum.nl

Bewonersavond Museum Mural Heerlen

• Woensdag 12 juni 2024
  • Van 19.00 tot 21.00 uur, Thermenmuseum

Als onderdeel van het landelijke project Museum Murals komt er aan het eind van de zomer een nieuwe mural vlak bij het Thermenmuseum (binnenkort Het Romeins Museum). Ben je als inwoner van Heerlen benieuwd naar deze nieuwe mural en wil je er zelf ook iets van vinden? De kunstenaar in kwestie zal deze avond drie voorstellen presenteren en jij mag van je laten horen!

Kidsrondleiding Heerlen in een spraycap junior

• Zondag 16 juni 2024
  • Van 13.00 tot 14.30 uur, start Thermenmuseum

Schatzoeken doe je niet alleen in de grond, in Heerlen kan dat in alle kieren en gaten van de stad. Street art is overal voor de echte speurneuzen. Reuzen van kunstwerken en piepkleine plaksels ontdek je samen met een echte street art expert. Na deze rondleiding spot je street art overal!

Krijtfestival

• Woensdag 26 juni 2024
  • Van 9.00 tot 15.00 uur, Pancratiusplein Heerlen

Meer informatie volgt binnenkort.

Lezing ‘Alles staat op zijn plek’ door street art expert Sanne Gijsbers

• Donderdag 5 september 2024
  • Van 19.00 tot 20.30 uur, Thermenmuseum

Street art hunter Sanne Gijsbers reist met haar camera de wereld over om street art te spotten. Haar thuisbasis is Heerlen waar ze de scene nauwlettend in de gaten houdt. Aan geinteresseerden geeft ze rondleidingen waarin ze onder meer vertelt over het verhaal achter de street art, dat bijna altijd een binding heeft met de plek waar ze aangebracht is. Zo vertelt de Heerlen Heron in één beeld het verhaal van Heerlen, moedigt Cyrcle de gemeenschap aan om door te blijven vechten voor een betere toekomst en nemen de murals op de gevels van Quatro Cinema ons mee naar het Romeins verleden. Ontdek tijdens deze rondleiding alle verhalen van Heerlen inclusief het verhaal achter het nieuwe werk naast Het Romeins Museum.

Onthulling Museum Mural bij Het Romeins Museum

• Zondag 8 september 2024

Meer informatie volgt binnenkort.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );