Archeologisch onderzoek van de laatste jaren en nieuwe beschikbare onderzoekstechnieken geven een schat aan nieuwe informatie over Romeins erfgoed in Nederland. Historizon brengt deze ontdekkingen onder de aandacht d.m.v. een zestal levendige online lezingen.

Onze conservator Dr. Karen Jeneson verzorgt op donderdag 11 maart vanuit het Thermenmuseum om 15.00 uur een online lezing over ‘Het publieke badhuis van Coriovallum, een Romeins provinciestadje in het achterland van de Limes, ruim 400 jaar een ontmoetingsplaats voor mensen uit alle windstreken van het Romeinse rijk.’

Wat kun je verder verwachten?

Een zestal levendige lezingen door vooraanstaande deskundigen, ondersteund met artefacten uit musea en actuele resultaten van archeologisch onderzoek. De uitzendingen, die tegen betaling zijn te bekijken, duren maximaal anderhalf uur. Tijdens de uitzending is het mogelijk om vragen te stellen.

Aanmelden kan online, de kosten voor de complete serie lezingen is € 75,- (deelname per lezing, datum is mogelijk)

De eerste aflevering zal Erik Graafstal vertellen over de Limesweg in de Rijndelta: nieuw licht op het grootste Romeinse bouwwerk in Nederland. Tom Hazenberg doet vervolgens verslag van belang van de Rijn en scheepvaart in de Romeinse tijd. Met het huis van Hilde maken we een aflevering over de aanwezige bevolking in Nederland ten tijde van de Romeinen in Nederland, met name de Friezen.

Het Pakhuis Ermelo geeft inzicht over de marskampen die gevonden zijn op de Veluwe. En uiteraard mag Nijmegen niet ontbreken waar met Museum Het Valkhof kijken naar het Flavische legioenskamp en het nog steeds aanwezige aquaduct.

Het volledige programma is hier te vinden!

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.