Het badhuis is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus. Dat maakt het badhuis in Heerlen het oudste stenen gebouw van Nederland. Deze ontdekking is gedaan naar aanleiding van grondig wetenschappelijk onderzoek door een team van wetenschappers uit Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië. Het onderzoek nam zo’n drie jaar in beslag.

Duik je mee in de collectie van dit historische museum en het Romeins badhuis? Hieronder een opsomming van de dingen die jij echt wilt weten én zeker moet zien wanneer je een bezoek aan het Thermenmuseum brengt. Nieuw: Beleef de vernieuwde audiotours voor experts en beluister nieuwe bevindingen over het Romeins badhuis!

Bestel hier jouw tickets online!

Publicatie, Roman Bathing in Coriovallum

De publicatie, Roman Bathing in Coriovallum, presenteert een vernieuwd historisch beeld van een plaats met een niet-geringe status. Het badhuis zelf, door militairen gebouwd in 63-73, werd mettertijd steeds imposanter. Op het hoogtepunt stond er een façade van maar liefst 48 meter met een hoogte van 8 tot 10 meter met een zwembad. Voor burgers en militairen uit de hele regio werd het een belangrijke ontmoetingsplaats.

Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis begin tweede eeuw was gebouwd, nu staat vast dat het in de eerste eeuw van de jaartelling is gebouwd. Rond het jaar nul was er sowieso al bewoning.

Expoditie Euregio met de Romeinen

Ga op expoditie door Romeins Zuid-Limburg. Je gaat 2000 jaar terug. Een indrukwekkende veldtocht door het landschap. Van de grote stad tot aan het platteland met villa’s, je ontdekt het allemaal! Ontmoet de locals en ontdek al hun gebruiken op het gebied van de goden, doden en eten. Hier ontdek je hoe het leven in Zuid-Limburg compleet veranderde door de komst van de Romeinen 2.000 jaar geleden. Veranderingen die anno 2021 nog steeds zichtbaar zijn in de omgeving en in de tradities.

Bekijk de nieuwste expositie!

Hyperrealistische expositie brengt je 2000 jaar terug in de tijd

Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je in een Romeins badhuis. Zie het met eigen ogen in een nieuwe, ultra-realistische expositie rond het thema ‘400 jaar baden’. ‘Ster van de show’ is het recentelijk volledig gerestaureerde Romeinse badhuis; het oudste gebouw van Nederland en volgens velen de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie.

Ga je mee terug in de tijd?

NOS, Jeugdjournaal & National Geographic

Het nieuws kreeg veel media-aandacht: zo kwamen de makers van het NOS- en Jeugdjournaal langs om er een nieuwsitem aan te wijden. Maar ook National Geographic nam onlangs een kijkje in het Thermenmuseum: historicus Bart Gielen in de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Het verhaal van Nederland volgde het spoor van de Romeinen in Nederland en kwam ook uit bij het Thermenmuseum.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );