VROUWEN IN HET LICHT

Tijdens de Romeinenweek van 4 tot 12 mei nemen we je mee in de wereld van de Romeinse vrouwen. Onze eigen cosmeta Amaka neemt je mee terug in de tijd. Ze vertelt je alles over hoe het leven 2000 jaar geleden compleet veranderde door de komst van de Romeinen. Op zaterdag 11 mei is de parade door de stad met onze eigen pottenbakker, reus Lucius. Op deze dag is de entree gratis.

Amaka werkte in het badhuis als cosmeta: ze geeft massages, is kapster, epileert haren en doet make-up. Ze neemt de bezoekers in een audiotour mee door de expositie Romeins Zuid-Limburg. Ze vertelt over de rol van de Romeinse vrouw. Die bleek haar mannetje al te staan. In de weekenden is Amaka tevens live te bewonderen. Leuk voor kinderen: in de Romeinse beautysalon zijn er demonstraties haarvlechten en bodylotion maken. Ook kunnen ze zelf een Romeins potje maken en versieren.

ROMEINENWEEK PROGRAMMA

De Romeinenweek vindt plaats van 4 t/m 12 mei in het Thermenmuseum. Met dagelijks de audiotour van Amaka over de Romeinse vrouw.

Romeinse beautysalon | 4, 5, 8 en 12 mei
Amaka in het museum | 4, 5, 11 en 12 mei
Workshop Romeins pottenbakken | 4, 5, 8, 11 en 12 mei | kosten: 2,50 euro
Parade met Lucius | 11 mei
Romeinse hapjes en drankjes | 11 mei

let op: het museum is op maandag gesloten

11 mei Luciusstoet

Bezoekers die op 11 mei naar het Thermenmuseum komen, kunnen hun bezoek combineren met de Luciusstoet. Stadsreus Lucius verlaat zijn jarenlange thuishaven in het Eikenderveld om een nieuwe vaste stek in het Thermenmuseum te vinden. Een en ander gaat natuurlijk niet met stille trom. Op 11 mei start om 14.15 een feestelijke stoet vanuit het Eikenderveld richting hartje Heerlen. Met om 16.15 de aankomst op het Pancratiusplein met fotomoment. Diverse Nederlandse en Belgische stadsreuzen zullen Lucius begeleiden. Heerlense muziek- en andere verenigingen zorgen tevens voor de feestelijke begeleiding van de stoet. Het wordt een reusachtige gebeurtenis!

Om 16 uur vertrekken we vanuit het museum gezamenlijk naar het Pancratiusplein om daar Lucius op te wachten. Ga je met ons mee?

De kruik van Lucius

In 1971 werd er een kruik gevonden tijdens de opgravingen aan de Putgraaf in Heerlen. Gemaakt door Lucius voor Amaka. Als liefdesverklaring.

Op deze kruik staat de inscriptie:
X, Lucius Ferenius heeft voor Amaka deze kruik gemaakt.

Na de opgraving is de kruik gerestaureerd, waarbij de ingekraste letters met krijt zijn gevuld. Dit is gedaan om de inscriptie beter leesbaar te maken. Maar het is natuurlijk een beetje nep.

Onlangs hebben we de kruik laten inscannen met een 3D (structured white light) scan. Dit is uitgevoerd door Restaura. Zo hebben we ons topstuk digitaal vastgelegd en kunnen we daar een nieuwe presentatie mee maken. Om de inscriptie goed te kunnen inscannen, is de vulling van krijt verwijderd. Dit gaf zo’n mooi resultaat dat we besloten hebben de kruik voortaan zo te laten.

Vanaf nu kun je de kruik van Lucius dus in z’n meest originele staat bewonderen in het museum!
En op 11 mei kun je Lucius ‘ontmoeten’ tijdens de parade in het kader van de Romeinenweek.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.