In het Thermenmuseum vind je de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, ook wel thermen genoemd. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Vanaf een grote loopbrug bewonder je de resten. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.

Kom kijken en bewonder:

  • ruïne van het Romeinse badhuis;
  • van zo’n 2000 jaar oud;
  • met maar liefst 2.500 m2 historie;
  • 2.500 m2 vloeroppervlakte;
  • 500 meter Romeins muurwerk;
  • met schitterende archeologische ontdekkingen.

 

Terug naar oorspronkelijke staat

Anderhalf jaar lang is het best bewaard gebleven Romeins gebouw van Nederland ingrijpend gerestaureerd. Met als resultaat dat het grotendeels is teruggebracht naar de staat waarin het bij de eerste opgraving in 1941 is aangetroffen. Ook zijn delen gereconstrueerd zoals het er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien. Sinds 2 maart 2018 is het resultaat van de restauratie te bewonderen.

Bij de restauratie zijn materialen en technieken gebruikt zoals de Romeinen dat ook deden. Ontbrekende bouwstenen zijn uit Kunradersteen gekapt. Replica’s van dakpannen en tegels zijn met de hand gemaakt uit lokale klei. Het is heel bijzonder dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toestemming gaf om dit archeologisch rijksmonument zo vergaand te restaureren. Wethouder Jordy Clemens is trots op het eindresultaat: “We hebben dit unieke complex niet alleen veilig gesteld voor toekomstige generaties, maar kunnen bezoekers nu ook beter laten zien hoe het badhuis en het Romeinse leven daaromheen er moet hebben uitgezien. Een eerste stap op weg naar een nieuw Romeins museum.”

 

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

© Historisch Goud – Privacy PolicyDisclaimer