In het Thermenmuseum vind je de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, ook wel thermen genoemd. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.

Bestel hier jouw tickets online!

Een bezoek aan het Romeins badhuis is nu ook nog indrukwekkender dan ooit

  • Bezoek de expo 400 jaar baden! Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je in een Romeins badhuis. Zie het met eigen ogen in een nieuwe, ultra-realistische expositie rond het thema ‘400 jaar baden’.
  • Dankzij een 96 meter lange houten looppad sta je letterlijk met je neus op de Romeinen. Tot in de details kun je de geschiedenis bestuderen. Zie de resten van de koud- en heetwaterbaden, winkeltjes, stookoven, tweeduizend jaar oude vloerverwarmingen, zwembad en massageruimtes.

Lovende reviews van onze bezoekers! Wat ze zoal zeggen:

‘Dit is een parel aan de kroon van de musea in Nederland’

‘Een museaal meesterstuk’

‘Fascinerend hoe men het grote verhaal uit een berg stenen en scherven heeft getrokken’

Kijk hier voor de reviews op Tripadvisor. Laat jij er ook een achter?

Kom kijken en bewonder:

  • ruïne van het Romeinse badhuis;
  • van zo’n 2000 jaar oud;
  • met maar liefst 2.500 m2 historie;
  • 2.500 m2 vloeroppervlakte;
  • 500 meter Romeins muurwerk;
  • met schitterende archeologische ontdekkingen.

Terug naar oorspronkelijke staat

Anderhalf jaar lang is het best bewaard gebleven Romeins gebouw van Nederland ingrijpend gerestaureerd. Met als resultaat dat het grotendeels is teruggebracht naar de staat waarin het bij de eerste opgraving in 1941 is aangetroffen. Ook zijn delen gereconstrueerd zoals het er in de Romeinse tijd moet hebben uitgezien. Sinds 2 maart 2018 is het resultaat van de restauratie te bewonderen.

Bij de restauratie zijn materialen en technieken gebruikt zoals de Romeinen dat ook deden. Ontbrekende bouwstenen zijn uit Kunradersteen gekapt. Replica’s van dakpannen en tegels zijn met de hand gemaakt uit lokale klei. Het is heel bijzonder dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toestemming gaf om dit archeologisch rijksmonument zo vergaand te restaureren. Wethouder Jordy Clemens is trots op het eindresultaat: “We hebben dit unieke complex niet alleen veilig gesteld voor toekomstige generaties, maar kunnen bezoekers nu ook beter laten zien hoe het badhuis en het Romeinse leven daaromheen er moet hebben uitgezien. Een eerste stap op weg naar een nieuw Romeins museum.”

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.

document.addEventListener( 'wpcf7mailsent', function( event ) { location = 'https://www.thermenmuseum.nl/bedankt/'; }, false );