Schuif aan tafel bij een archeoloog en laat je vondst verklaren!

Op zaterdag 14 oktober vindt de ‘Tussen scherf en schat-dag’ in het Thermenmuseum plaats. Een team van archeologen en specialisten zit klaar om jouw – mogelijk Romeinse – vondsten gratis en grondig te onderzoeken. Het Thermenmuseum is op deze dag gratis toegankelijk.

Is het een scherf, of een schat?

Zelfs een minuscule bodemvondst kan een groots en meeslepend geschiedenisverhaal vertellen. De ‘Tussen scherf en schat’-archeologen vertellen het verhaal achter de gevonden voorwerpen. Zijgeven geen waardebepaling in geld. Wel geven de archeologen antwoord op de vraag hoe oud een vondst is en of het een bijzondere vondst betreft.

Het publiek kan alle mogelijk Romeinse vondsten meebrengen. Iedereen met een voorwerp kan bij een archeoloog aan tafel aanschuiven. Er zijn diverse materiaalspecialisten aanwezig, zoals specialisten in aardewerk, munten en in algemeen Romeins werk.

Ook bezoekers zonder vondsten zijn van harte welkom om een kijkje te nemen in de wereld van de archeologie en om mee te luisteren naar de wetenschap achter de vondsten. De dag begint om 11:00 en eindigt om 16:00 uur.

 

De ‘Tussen scherf en schatdagen’ worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.
Op zondag 15 oktober vindt de ‘Tussen scherf en schat-dag’ in het Limburgs Museum plaats!

 

Limburgse bescheidenheid

“Limburg heeft enorm veel te bieden qua geschiedenis en archeologie. Wellicht is het een Limburgs trekje, maar hier doen de meeste inwoners echt te bescheiden over. Met de ‘tussen scherf en schatdagen’, willen wij mensen actief te betrekken bij de archeologische rijkdom in onze regio en zo het bewustzijn hiervan te vergroten,” aldus de Heerlense wethouder cultureel erfgoed, Jordy Clemens.

Historisch goud

Historisch Goud is het erfgoedbedrijf van de Gemeente Heerlen

Kasteel Hoensbroek

Een van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa.